Görülüyor ki, bilimsel gerçekleri görmeden bir toplumun gelişmesi imkânsız. Sosyal hayatın, teknolojik gelişmeler kadar hızla gelişmediği; teknolojinin içselleştirilmediği, sadece kullanıcı düzeyinde kaldığı bir ortamın bir eğitim sorunu olduğunu biliyoruz. Bizim gibi gelişmekte olan (ama asla gelişmek için bir
çabası olmayan) toplumlar, maalesef bu yeni seviyeleri hiç takip etmedikleri için ülkeler arasında gittikçe artan bir fark oluşmaya başladı.
Yapay zekâ, bu oluşumlardan biri ve dünya bu konuda çalkalanıyor. Okuduğum tüm makaleler ve dinlediğim uzmanlar, bundan faydalanmanın yollarını arıyorlar. Tüm kuruluşlar ve meslekler, daha verimli ve akılcı bir dünyada yerlerini almaya çalışıyorlar. Bu kapsamda, doğal olarak ben de eczacılık mesleğinin geleceği konusunda yapay zekâ ile ilgilenmeye başladım ve örgüt yöneticilerinin, özellikle de fakültelerin bu yolda adım atmadıkları takdirde hiçbir şeyin değişmeyeceğini gördüm.
Oysa yapay zekâ, mesleğe oldukça engin bir yaklaşım getiriyor. Eczacılık mesleği, sağlık sektöründe hızla değişen teknolojiler ve toplumsal ihtiyaçlar doğrultusunda dönüşüm geçiriyor. Hızla değişen teknolojiler ve toplumun ihtiyaçları değiştikçe bugünkü hizmetler yeterli olmayacak.
- Hasta odaklılık: Hastanın takibi ve kişiselleştirilmiş tedavi planlarının hazırlanması.
- Teknoloji entegrasyonu: Yapay zekâ ile veri analizi sayesinde daha hızlı mobil uygulamaların geliştirilmesi.
- Yeni hizmet alanları: Kronik hastalık yönetimi, aşılama gibi yeni alanların ortaya çıkması.
- Araştırma ve geliştirme: Eczacılar, kendi sağlık teknolojisi ortaklıklarını kurabilir ve gerekli inovasyon çalışmalarını yapabilirler.
Bu anlamda, eczacının ilaç vermek dışında yeni rolleri ortaya çıkacak ve bu roller daha çok birinci basamak sağlık hizmetlerinde olacak. Eczacılar, teknolojik gelişmelere çok daha yakın olmalı; veri analizi ve hasta iletişimi konusunda bilgi ve becerilerini geliştirmek durumundadırlar.
Unutmayın ki dünya, ekonomik rekabet üzerine dönüyor. Yıllarca karşı çıkıp, kendi planlarımız doğrultusunda yapamadığımız birçok şey (ilaç reklamları gibi) hızla toplum isteği ile karşımıza çıkacak. Eczacılar, sadece ilaç satarak mesleki görevlerini yerine getiremezler. Artık büyük perakendeciler de bu işe dahil olmaya başladı. Mesleğimizi satıcı durumundan çıkarıp bir sağlık otoritesi konumuna sokmak mecburiyetindeyiz.
Dolayısıyla, mesleği yönlendirecek örgütler ve özellikle fakülteler bu konuda bir planlama yapmalılar. Yapay zekâ, bu anlamda bizleri uyarıyor.