Bilindiği üzere SGK tarafından karşılanan ilaçların serbest eczaneler tarafından hastalara sağlanılması halinde Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) hükümlerine göre geri ödemeleri Kurum tarafından yapılıyor.
Sağlık Hizmet Sunucuları, Eczaneler, Optisyenler ve Medikal Malzeme Satış Ofisleri SGK’nın özel sektördeki en büyük paydaşlarını oluşturuyor. Söz konusu bu sivil ayağın iyi işlemesi gerek hastaların tedavi süreçlerinin hızlı ve etkin yürütülmesi gerekse de ülkemizin kamu sağlık politikalarının doğru uygulanması açısından da kritik önemde.
Eczanelere İyileştirme Sağlandı
Türkiye Eczacılar Birliği (TEB) serbest eczaneleri temsil eden konumu ile SGK’yla sorunları çözmek noktasında önemli bir rol oynuyor. Özellikle imzalanan protokoller vasıtası ile eczaneler lehine düzenlemelerin hayata geçirilmesine uğraşılıyor.
Son olarak SGK Eczane protokolü yeniden düzenlenmiş bulunmakta. SGK ile Türk Eczacıları Birliği arasında “Sosyal Güvenlik Kurumu Kapsamındaki Kişilerin Türk Eczacıları Birliği Üyesi Eczanelerden İlaç Teminine İlişkin Protokol” 1 Ekim 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girmek üzere imzalanmış bulunuyor. Protokolde eczanelere dönük finansal iyileştirici hükümler getirilmiş bulunuyor.
İmzalanan yeni protokolün 3.4 Maddesinde yer alan ekonomik düzenlemeler, 1 Ekim 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak. Protokol kapsamında iskonto baremlerinin uygulanacağı satış hasılatlarının enflasyon oranında güncellenmesi sağlanmış bulunuyor. Keza, iskonto oranları da kademeli olarak azaltılmış durumda. Ayrıca reçete başına hizmet bedelleri de yüzde 40’a yaklaşan oranlarda arttırılmış bulunmakta. Yeni düzenlemelerin yaşanan enflasyonist kriz karşısında eczanelerin mali açıdan nefes alabilmeleri konusunda katkı sunmasını temenni edelim.
İmzalanan protokol kapsamında yapılan düzenlemelerin yer aldığı karşılaştırma tablosu ile, 3.4 maddesi ile gerçekleştirilen ıskonto oranı, barem ve reçete başı hizmet bedeli düzenlemelerinin yer aldığı karşılaştırmalı tablo aşağıdaki gibi:
| ESKİ PROTOKOL HÜKÜMLERİ | YENİ PROTOKOL HÜKÜMLERİ (İYİLEŞTİRİLMİŞ HÜKÜMLER) | ||||
| SATIŞ HASILATI 2022 (KDV HARİÇ) (TL) | İSKONTO ORANI (%) | REÇETE BAŞI HİZMET BEDELİ | SATIŞ HASILATI 2023 (KDV HARİÇ) (TL) | İSKONTO ORANI (%) | REÇETE BAŞI HİZMET BEDELİ |
| 0-1.676.540 | 0 | 16,03 TL | 0-2.762.435 | 0 | 23,07 TL |
| 1.676.540-2.794.233 | 0 | 10,79 TL | 2.762.436-4.604.058 | 0 | 15,53 TL |
| 2.794.233-3.462.791 | 0,75 | 8,98 TL | 4.604.059-5.755.072 | 0,50 | 12,62 TL |
| 3.462.791-4.191.349 | 1,30 | 6,90 TL | 5.755.073-6.906.086 | 1,05 | 9,93 TL |
| 4.191.349-5.867.889 | 1,60 | 6,67 TL | 6.906.087-9.668.521 | 1,35 | 9,60 TL |
| 5.867.889-6.985.582 | 2,25 | 6,30 TL | 9.668.522-11.510.143 | 2,00 | 9,06 TL |
| 6.985.582 üstü | 2,50 | 6,26 TL | 11.510.144 üstü | 2,25 | 9,01 TL |
—
PharmaSea Bir Klasik Haline Geldi
Bilindiği üzere PharmaSea Gemide Eczacılık Kongresi bir klasik haline geldi. 2015 yılında ilki düzenlenen ve o tarihten bu yana Eczacı Dergisi’nin ve Çetin Öztürk beyin koordinasyonunda düzenlenen PharmaSea ile eczacılar hem dinleniyor hem de bilimsel bilgilerini arttırma ve güncelleme fırsatı bulunuyor.
Benim de sıkça katıldığım ve eczacıların SGK ile ilgili sorunlarına çözüm önerilerini anlattığım kongrede Türkiye’de alanının en önde gelen isimlerinden olan Prof. Dr. Ekrem SEZİK hocamızın hazırladığı bilimsel program dahilinde ilaç ve eczacılık sektörünün gündemi değerlendiriliyor.
Bu yıl Kuşadası kalkışlı olarak Patmos, Atina, Mikonos, Santorini ve Rodos adalarının ziyaret edilen kongre 20-24 Nisan 2025 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Yüzlerce eczacı ve ailesinin katıldığı kongrede çok önemli bilimsel sunumlar gerçekleştirildi. Detaylarını bu sayıda bulacağınız sunumlarda Prof. Dr. Ahmet Başaran hocamız “berberin” ürünü kullanımını detayları ve güncel gelişmelerle aktarırken ilaç ve eczacılık sektörünün en önemli konuları ele alındı. Prof Dr Göknur Yıldırım hocamız deprem başta olmak üzere olağanüstü hallerde eczacılığı ele aldığı sunumuyla önemli bilgiler verdi. Ecz. Ahmet Nezihi Pekcan majistral ilaç konusundaki güncel gelişmeleri anlatırken Uzm. Dr. Mehmet Aydoğan dirençli öksürükler ve solunum yolu enfeksiyonlarına ilişkin güncel bilimsel gelişmeleri paylaştı. Uzm Dr. Erkut Coşkun ve Ecz. Sanem Mumcu’nun sağlıklı gelecek için gıda takviyeleri üzerine sunumları da ilgi çekti.
İlaç Politikaları ve Eczane Denetimleri
Ben de kongrede “Türkiye’nin İlaç ve Eczacılık Politikaları Bağlamında Eczane Denetimleri” üzerine bir sunum gerçekleştirdim. Özellikle Türkiye’nin ilaç politikalarının nasıl işlediği, avro kuru krizi, referans fiyat ve eşdeğer ilaç uygulamaları üzerinde durarak eczacıların yaşadığı sorunların kökenlerini izah etmeye çalıştım. Keza, sunumunda SGK’nın hastane ve eczane denetim süreçleri ve faturalara itiraz yöntemlerine ilişkin detaylı anlatımlar gerçekleştirdik.
Önümüzdeki yıl 7’ncisi yapılacak olan PharmaSea Gemide Eczacılık Kongresi’nde de eczacılık, ilaç ve gıda takviyeleri sektörünün en güncel gelişmeleri konuşulacak. Bu yıl katılma fırsatı bulamayan tüm eczacı ve ailelerine 7’nci PharmaSea’ye katılmalarını tavsiye ederim.
SAĞLIK VE SOSYAL GÜVENLİK SEKTÖRÜNDE GÜNDEM
SGK Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesi Değişti: 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereğince uygulanan Sosyal Güvenlik Kurumu İlaç Geri Ödeme Yönetmeliği’nin 12’nci maddesi, 9’uncu maddesinin (ı) bendi ile SGK Sağlık Uygulama Tebliği’nin ilgili maddeleri gereğince düzenlenen “Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesi” 09.04.2025, 16.04.2025 ve 24.04.2025 tarihlerinde değiştirilmiştir. Okurlarımız güncel listeye SGK’nın resmî web sitesi olan www.sgk.gov.tr adresinden ulaşabilir.
Kan Şekeri Ölçüm Çubuğu, Kan Şekeri Ölçüm Cihazı ve Kalem İğne Ucu C Grubu Sut Kodu-Barkod Eşleştirme Başvurusu Güncellendi: 25.11.2021 tarihinde SGK’ca yayımlanan “Ayakta Tedavide Kullanılan Tıbbi Malzemeler İçin C Grubu Başvuru Yapılması Hakkında” duyuru ile bahse konu duyuru eki listesinde yer alan “Ayakta Tedavide Kullanılan Tıbbi Malzemeler” için Kurumca 20.04.2016 tarihinde yayımlanan “Sosyal Güvenlik Kurumu Tıbbi Malzeme Başvuruları İle İlgili Çalışma Usul Ve Esasları Hakkında Yönerge” kapsamında C grubu SUT kodu barkod eşleştirmesi yapılacağı tüm firmalara bildirilmişti. Bahse konu duyuru eki listede yer almayan SUT eki “Tıbbi Sarf Malzemeler Listesi (Ek-3/C-4)”nde bulunan A10093 “KAN ŞEKERİ ÖLÇÜM ÇUBUĞU”, A10094 “KAN ŞEKERİ ÖLÇÜM CİHAZI” ve A10114 “KALEM İĞNE UCU (100 ADET)” SUT kodlu tıbbi malzemeler için 01-10.05.2025 tarihleri arasında SGK’nın https://gss.sgk.gov.tr/TibbiMalzemeBasvuru/login internet adresinden 17.10.2024 tarihinde SGK’ca yayımlanan “Sosyal Güvenlik Kurumu Tıbbi Malzeme Başvuruları İle İlgili Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönerge” hükümlerine göre C grubu SUT kodu-barkod eşleştirme başvurusu yapılması gerekiyor. İlgili ürünleri üreten veya ithal eden firmalara SGK geri ödeme süreçleri açısından dikkate almalarını tavsiye ederiz.
Fatura Teslim Sürelerinde Uzatma Duyurularına Dikkat: Bilindiği üzere sağlık hizmetleri ve ilaç fatura bedellerinin karşılanabilmesi için SGK’ya faturaların teslim edilmesi önem arz ediyor. Zaman zaman SGK tarafından yapılan düzenlemeler ile fatura teslim tarihleri uzatılabilmekte. En son olarak geçtiğimiz ay SGK ile sözleşmeli tüm sağlık hizmeti sunucularının 2025 yılı Nisan ayında SGK’ya gönderecekleri fatura/reçeteler için teslim süresi, 21.04.2025 tarihi mesai bitimine kadar uzatıldı. Tüm sağlık hizmet sunucularının fatura teslim sürelerindeki uzatmaları SGK’nın resmî web sitesi olan www.sgk.gov.tr adresinden takip etmelerini tavsiye edelim.
Biyometrik Kimlik Doğrulama Uygulaması Yeniden Ertelendi: Bilindiği üzere Ankara ilinde faaliyet gösteren özel sağlık hizmeti sunucularında “Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı ile Elektronik Kimlik Doğrulama (EKDS)” yöntemiyle pilot uygulama 02.01.2025 tarihinde başlamıştı. SGK’ca alınan karar gereğince ‘Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı ile Elektronik Kimlik Doğrulama uygulamasının ilk aşamada Türkiye genelinde faaliyet gösteren tüm vakıf ve özel sağlık hizmet sunucularında 02.04.2025 tarihi itibariyle fiilen başlatılması planlanıyordu. Ancak SGK Yönetim Kurulunca yeniden yapılan değerlendirme sonrasında, ülke genelinde yer alan tüm vakıf ve özel sağlık hizmet sunucularında 02.04.2025 tarihinde başlayacak olan söz konusu uygulamanın en geç 1 Temmuz 2025 tarihine kadar başlatılmasına karar verilmiş bulunuyor.
Bu bağlamda ilgili sağlık hizmeti sunucuları tarafından gerekli hazırlıkların 01.07.2025 tarihine kadar yapılarak, EKDS uygulamasına entegre olunması önem arz etmekte. SGK’ca hazırlanan “EKDS Uygulama Kılavuzu”, “İstisna ve Özel Hallerin MEDULA Sisteminde Uygulaması ve Takibi” belgesi, “KDHS Taahhütnamesi” ve taahhütnameyi imzalayarak başvurusu kabul olan “Kimlik Doğrulama Hizmet Sağlayıcısı Firmalar” listesi güncelleniyor. Hali hazırda liste Bionay, Polsan, Turksat ve ETB firmalarını içerecek şekilde güncellenmiş bulunuyor. Söz konusu listeye girmek isteyen firmaların SGK’ya başvuru yapması gerekiyor. Sağlık hizmet sunucularının da mevcut listedeki bu firmalardan gerekli donanımları ve yazılımları alıp Temmuz ayına hazırlanmaları önem arz ediyor.

