Veni Vita Health Genel Müdürü Beril Koparal Ergün, dergimizin sorularını yanıtladı. Ergün, doğru besin takviyeleri kullanımı konusunda eczacılara önemli bir rol düştüğünü ve bu bilginin her platformda paylaşılması gerektiğini vurguladı.
Son zamanlarda sağlıklı yaşam mottosu önem kazandı böyle olunca gıda takviyelerine olan ilgi de arttı bu konuda Türkiye pazarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye pazarı pandemi ile birlikte hızla büyüdü. Daha da önemlisi bilinç oluştu. Bunun yanısıra son dönemde kalitesi yüksek ürün üretimi yapan fabrika sayısı da arttı. Bunlar güzel gelişmeler…. Bununla birlikte pazarın büyümesi, fırsatı gören pek çok firmanın ortaya çıkmasına yol açtı. Bunların içinde de ne yazık ki doğru olmayan oyuncular da var.
Besin takviyesi pazarı her ne kadar pandemi sonrası bir miktar küçülse de pandemi öncesine göre oldukça büyüdü. Büyümeye de devam edecek. Ancak büyürken doğru ürünlerle büyümesi önemli. Bu konuda da Tarım Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı istişare halinde diye biliyoruz. Yasal düzenlemelerin yakında gelmesini bekliyoruz.
İnsanların sağlıklı yaşam bilinci arttıkça gıda takviyesi kullanımı artacak şüphesiz. Ancak ekonomik zorluklar önemli bir bariyer oluşturuyor. Ekonomideki düzelmeler bu alanda da büyümeyi getirecektir.
Gıda takviyelerinde en büyük sorunlardan biri de bilinçsiz kullanım ve internetten sahte ürün satışı bu konuda ne gibi çalışmalar yapılmalı?
Biraz önce de söylediğim gibi pandemi önemli etki yarattı. Pazar hızla büyüdü. Ancak hızla büyümeler her zaman bazı sorunlar getirir. Burada karşımıza doğru olmayan ürünler, doğru olmayan kullanımlar ve sahte ürüne kadar giden yanlışlar karşımıza çıkıyor.
Bu konuda yine ifade ettiğim gibi iki bakanlık çalışmalarına devam ediyor. Diğer taraftan bu konu meslek örgütlerinin de radarında. Eczane ve eczacı buradaki en önemli faktörlerden bir tanesi. Söz konusu ürünlerin güvenilirliğini değerlendirme konusunda en yetkin kişi eczacı. Bu konuda danışanlarla irtibatta olan ve bilgilendirme yapan da eczacı. Besin takviyesi kullanacakların eczacılara danışması aslında pek çok sorunun önüne geçecektir.
Diğer bir konu da kontrol. Bu konu da ilgili bakanlıkların ve gerektiğinde de meslek örgütlerinin iş birliği ile çözümlenecektir. Özellikle internetteki sahte ürünler konusunda kontrol çok önemli.
Gıda takviyelerini tercih ederken nelere dikkat edilmeli?
Gıda takviyelerini tercih ederken öncelikle kendimize neyin gerekli olduğunu bilmeliyiz. Bu konuda da bizi takip eden hekimimize danışmalı ve gerekirse tahliller yaptırmalıyız. Bu nedenle de arkadaşım kullanmış iyi gelmiş mantığıyla kullanılmamalı. Ayrıca kullanılan başka ilaç / ürün varsa bu konuda sağlık profesyonelleri ile konuşulmalı.
Diğer taraftan güvenilir ürünler tercih edilmeli. Özellikle bitkisel içerikli ürünler kullanırken doğru formülasyon ve temiz içerik konusu çok önemli. Tıbbın en önemli konusu “önce zarar verme” besin desteklerinde ana nokta olmalı.
Gıda takviyesi ürünlerinde etken madde oranı ve kalitesi de çok önemli siz bu konuda nasıl bir politika izliyorsunuz?
Kanıta dayalı tıp ve geleneksel kullanım bizim formülasyonlardaki dayanaklarımız. Özellikle etken madde oranlarını literatüre göre belirliyoruz. Tabii ki literatürde çoğu zaman kombinasyonlar olmuyor. O nedenle özellikle bitkisel ürünlerde ikiden fazla bitki kullanmamaya ve tekli dozları buna göre düzenlemeye özen gösteriyoruz. Vitamin ve mineral eklediğimizde de yine dozları yayınlara göre ayarlıyoruz. Günlük dozu doğru verebilmek için de kapsül sayısını düzenliyoruz.
Hammadde noktasında da yine literatürü olan hammaddeleri bulmaya özen gösteriyoruz. Hammaddelerin gerekli analizlere sahip olmasını kontrol ediyoruz. Diğer taraftan farmasötik dozaj formunu da kullanım alanına ve kullanıcı gereksinimlerine göre belirliyoruz.
Gıda takviyelerinin bilinçli kullanımında eczacılara çok önemli bir rol düşüyor. Bu konuda ne gibi çalışmalar yapılabilir. Firmanızın bu anlamda çalışmaları var mı?
Bu konu çok önemli bir konu. Bir taraftan meslek örgütleri bu konuda sistematik çalışmalar yapmalı, diğer taraftan da eczacılar sosyal medyada doğru bilgileri anlatmalı diye inanıyorum. Halk ne kadar eczacıdan bilgileri sosyal medyada görürse o kadar kafasına doğru bilgi eczanededir yerleşecektir. Bunun yanısıra meslek örgütleri tarafından zaman zaman kampanyalar yapılarak bu konu desteklenmelidir.
Ben gerek firmam gerekse de kendim olarak her konuşmamda ve yazımda besin desteği kullanmanın ciddi bir konu olduğunu ve sağlık profesyonellerine danışılması gerektiğini vurguluyorum. Diğer taraftan bu konu ile ilgili hem firmam hem de çalıştığım STK (sivil toplum kuruluşu) ile koordine bir proje planımız var. Yakında duyuracağız.
Son olarak dergimiz aracılığıyla neler söylemek istersiniz?
Değerli eczacılarımız doğru besin desteği kullanımı konusunda daha fazla sosyal medyada konuşma yapsınlar, dergilerde yazı yazsınlar ve televizyonlarda görünsünler. Besin desteklerinin önemini anlatsınlar. Bununla birlikte doğru kullanmamanın getireceği sıkıntıları da vurgulasınlar. Bilgi güçtür. Bu gücü kullanmalıyız.