Tedaviye dirençli kronik ürtiker’in iyileştirilmesinde omalizumab kullanımı giderek artmış ve kullanımı kılavuzlara girmiş bir monoklonla antikordur. Bu monoklonal antikor esas itibari ile şiddetli alerjik astım tedavisinde kullanımı onaylanmış bir monoklonal anti-IgE antikorudur. Kronik ürtiker tedavi klavuzunda son revizyona göre ikinci kuşak antihistamin ilaçların dört katına kadar çıkılan dozlarına yanıt vermeyen olgularda üçüncü basamak tedavide lökotrien reseptör antagonisti ilaçlar gibi omalizumab kullanımı da önerilmektedir. Genel olarak endikasyonu kronik ürtiker, atopik dermatit, büllöz pemfigoid ve mastositoz tedavisi üzerinedir. Bu gruba giren hastalar üzerinde yayınlanan klinik çalışmalarda patoloji üzerine etkili olduğu bildirilmiştir.
Etki mekanizması incelendiğinde rekombinant humanize yani sadece antijen bağlayan bölgesi (ayrıca CDR=complementarity determining regions olarak da adlandırılan) fareden, geri kalan değişken ve sabit bölgeleri insan kaynağından elde edilen antikorlar olan monoklonal antikor yapısındaki omalizumab Immünglobulin E’nin (IgE) yüksek afiniteli IgE reseptörüne (FcεRI) bağlanma bölgesindeki Cε3 alanına selektif şekilde bağlanarak etkisini gösterdiği kaydedilmiştir. Yeni nesil MoAbs’lar olarak adlandırılan insan kökenli bu monoklonal antikor ilk olarak alerjik astım tdavisinde otoriteden endikasyon onayı almış, MoAb dirençli kronik ürtiker olgularında başarılı kullanımı da bulunan ve yukarıda sayılan hastalıkların yanında farklı benzer olgularda da klinik süreçleri devam eden bir biyoteknolojik ilaçtır.
İlaç ticari olarak Xolair adı altında hastaların tedavisini sunulmuştur. Bu biyoteknolojik ilaç liyofilize toz halinde primer ambalajı flakon olan ve farmasötik dozaj şekli liyofilize edilmiş toz olarak kullanıma sunulan bir ilaçtır. Uygulama öncesinde 1.4 mL steril suda çözülmesi gerekmektedir. Bu hacimdeki steril su ile hazırlanan ilacın her bir şişesinde 150 mg Omalizumab vardır. Her bir subkutan yani deri altı enjeksiyon için maksimum belitilen doz 150 mgdır. BU nedenle 2 uygulama gerekmektedir. İlaç tüm güvenlik tedbirlerine uyularak hekim gözetiminde tek kullanımlık iğne ve plastik şırınga ile her iki koldan veya iki bacaktan deri altına uygulanmaktadır.
Hastanın herhangi bir yan etkiye maruz kalıp kalmadığını öğrenmek adına enjeksiyon sonrası ilacı erken dönemde sorunsuz hastanın alabilmesi için ve herhangi bir erken reaksiyona yol açmadığından emin olmak için ilk enjeksiyon sonrası 2 saat, daha sonraki enjeksiyonlarda 30 dakika ila 1 saat klinikte göz altında tutulması önerilmektedir.
Şekil 1 ve 2: Omalizumab’ın etki mekanizması.
Kaynaklar
- Kaplan A, Ledford D, Ashby M, et al: Omalizumab in patients with symptomatic chronic idiopathic/spontaneous urticaria despite standard combination therapy. J Allergy Clin Immunol 2013;132:101-9.
- Babu KS, Arshad SH, Holgate ST: Omalizumab, a novel anti-IgE therapy in allergic disorders. Expert Opin Biol Ther 2001;1:1049-58.
- Holgate S, Buhl R, Bousquet J, Smith N, Panahloo Z, Jimenez P: The use of omalizumab in the treatment of severe allergic asthma: A clinical experience update. Respir Med 2009;103:1098-113.