Bu siteyi kullanarak Gizlilik Politikası ve Çerezler'nı ve Kullanım Koşulları'nı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Eczacı DergisiEczacı Dergisi
  • Haberler
    • Bilgilendirici İçerikler
    • Türk Eczacıları Birliği
    • SGK Haberleri
    • Sağlık Bilgileri
  • Yazarlar
    • Prof. Dr. Ali Demir Sezer
    • Prof. Dr. Ekrem Sezik
    • Prof. Dr. Ş. Güniz Küçükgüzel
    • Bünyamin Esen
    • Meral Günay Öztürk
    • Uzm. Ecz. Sema Uysal Zeybek
    • Ecz. Vecihi Özerdemli
    • Ecz. Ahmet Olgay Altındağ
    • Ecz. Eyüp Talha Kocacık
    • Uzm. Dyt. Ezgi Öztürk
  • Röportajlar
  • Dergilik
  • Kaydettiklerim
Arayın
Entertainment
  • Haberler
    • Bilgilendirici İçerikler
    • Türk Eczacıları Birliği
    • SGK Haberleri
    • Sağlık Bilgileri
  • Yazarlar
    • Prof. Dr. Ali Demir Sezer
    • Prof. Dr. Ekrem Sezik
    • Prof. Dr. Ş. Güniz Küçükgüzel
    • Bünyamin Esen
    • Meral Günay Öztürk
    • Uzm. Ecz. Sema Uysal Zeybek
    • Ecz. Vecihi Özerdemli
    • Ecz. Ahmet Olgay Altındağ
    • Ecz. Eyüp Talha Kocacık
    • Uzm. Dyt. Ezgi Öztürk
  • Röportajlar
  • Dergilik
  • Kaydettiklerim
  • Anasayfa
© 2024 Eczacı Dergisi - Tüm hakları saklıdır.
Okunan: NBŞ… Mısır Şurubu
Giriş yapın
Bildirimler Daha göster
Font büyütücüAa
Eczacı DergisiEczacı Dergisi
Font büyütücüAa
Arayın
  • Anasayfa
  • Haberler
  • Röportajlar
  • Yazarlar
  • Dergilik
  • İletişim
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapın
Takip edin
  • Anasayfa
© 2024 Eczacı Dergisi. Tüm hakları saklıdır.
Eczacı Dergisi > Yazılar > Genel > NBŞ… Mısır Şurubu
Genel

NBŞ… Mısır Şurubu

Ecz. Vecihi Özerdemli
Yazar Ecz. Vecihi Özerdemli
19 Nisan 2023
Genel
212 görüntüleme

Değerli meslektaşlarım,

Ülkemizin ardı ardına yaşadığı tabi afetler sonrası büyük bir çaba ile yaraların sarılması için
çalışma dönemi başladı. Umarım tüm vatandaşlarımız sağlıklı bir ortama kavuşur. Bu dönemde eczacı meslektaşlarımızın çabaları da takdire değer. Hepsine ülke insanı adına teşekkür ederiz.

Bu yazımda tekrar eczacılık konularına dönme çabasına girdim. Uzun zamandır özellikle hazır gıdada kullanılan kimyasallara taktım kafayı. Bazı ürünler var ki bunlar sağlığımıza son derece zararlı oldukları tespit edilmesine rağmen çokça kullanılıyor. Bunlardan birisi de NBŞ yani mısır şurubu. Genelde marketlerde alışverişte içinde bu maddeyi içeren hiçbir şeyi almıyorum ama eczacılar olarak bu konuda duyarlı olmalıyız ve de halkımıza bilgi vermeliyiz. Özellikle unlu mamüller ile çokça beslenen haklımıza, üstelik de memleketimizde onca şeker fabrikası varken en azından bu tip ürünleri kullandırmamalıyız diye düşünüyorum. Bu konuyu araştırırken değerli meslektaşım Ecz. Enver Olgunsoy’un bir yazısını okudum ve bunu sizlerle paylaşmak isterim;

“ NBŞ, YFMŞ, MISIR ŞURUBU”
Başlıktaki hangi ismi kullanırsanız kullanın, ABD’de mısırdan AB ülkelerinde buğday,
patatesten üretilen içeriğinde glikoz ve fruktoz ihtiva eden bir sıvıdan söz etmiş oluruz. NBŞ
glikoz ve fruktoz ayrı ayrı sıvı içinde yüzen, kendi aralarında bir moleküler bağ oluşturmayan, modifiye bir üründür. Doğal maddelerden elde edilmesi, mısır şurubunun doğal olduğu anlamına gelmez. Genellikle içeriğindeki fruktoz oranı yüzde 50’nin üzerindedir.

Şeker (Sakkaroz) genellikle pancar, şeker kamışı gibi bitkilerden elde edilir. Aynen NBŞ
gibi glikoz ve fruktoz içerir. Ancak bu oran yüzde 50 yüzde 50 olarak bulunur ve birbirlerine
moleküler bir bağ ile bağlıdırlar. Doğal katı bir maddedir.

İnvert şeker ise, gıda kodeksimize göre invert şeker şurubu, şeker şurubunun invertaz isimli bir enzim aracılığı ile hidrolize (parçalanma) uğratılması sonucu oluşan fruktoz ve glikoz karışımıdır. Bir sıvıdır.

Şimdi bu kavramları özetledikten sonra şunu ifade edelim; Sağlık yönünden tüm bu saydıklarım hep zararlı, hatta daha sert bir ifade ile vücudumuz için bir zehir, hem de tatlı zehir, fakat NBŞ tam bir katil. Bakın Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu ne diyor;
• Her türlü şeker tüketimi azaltılmalı,
• % 2,5 NBŞ kotası arttırılmamalı (Cumhurbaşkanı’nın takdir hakkı vardır. % 50 arttırılabilir)
• Gıdalardaki etiketlerde şeker içeriğinin elde ediliş kaynağı ve fruktoz oranı yazılmalı,
• Sağlıklı beslenme teşvik edilmeli, şeker ve NBŞ tüketimi azaltılmalı.

Ancak özellikle 2000’li yıllardan bu yana, NBŞ obezite riskini olağanüstü arttırdığı savı ile
uzmanlarca ciddi olarak risk faktörü olarak görülmeye başlanmıştır. NBŞ, içindeki fruktoz
oranı yüksek olup, bu da obezite yönünden büyük risk taşımaktadır. Fruktoz ayrıca bağımlılık riski yaratan bir şeker türüdür, sürekli tüketim isteğini kamçılamakta ve kısır döngüye sebep olmaktadır. Fruktoz fazlası, karaciğerde metabolize edildiği için, karaciğer yağlanmasına, kan yağlarının yükselmesine, hipertansiyona, tip 2 diyabete, ürik asit düzeyinin yükselmesine sebep olmaktadır. Ayrıca doyma hissini tetikleyen, leptin hormonuna çok az etki ettiği için, NBŞ ile üretilen tatlıların daha çok tüketilmesine sebep olmaktadır. Pancar şekerindeki glukoz ise tokluk hormonu leptini tetikleyip doyma hissini yaratmaktadır. Sonuç NBŞ’li ürün “yedikçe yiyesiniz” gelen bir üründür. NBŞ sahte bal yapımında da bolca kullanılır. Bu ülkemiz için önemli bir sorundur. Zira ilan edilen yıllık bal rekoltesi miktarından çok daha fazla miktarda bal ihracatı yaptığımızı, AB ülkeleri dalga geçercesine haberler yapmaktadırlar. Bir anlamda sahte balcılar, sahtekar ülke damgası yememize sebep olmaktadır.

Son söz: Şuruplu bir tatlıda pancar şekeri mi kullanılmış, NBŞ mi, görsel olarak belli olur
mu dersiniz. Evet, NBŞ ile üretilen şerbetli tatlının şerbeti pırıl pırıl parlarken, sofra şekeri ile üretileni daha mattır. Ecz. Enver Olgunsoy”

Kendisine bilgileri için teşekkür ediyorum. Bu konuda duyarlı davranacağımızı umuyorum.

IBS için değerli bir drog : Nane Yağı
Eczacılık yönüyle tüketici hakları
SGK Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru Yayımladı
Eczacı ve Sosyal Medya
İLAÇ ENDÜSTRİSİNDE KALİTE KONTROLÜN ÖNEMİ
Bu yazıyı paylaşın
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Eposta Linki kopyala Yazdırın
Önceki yazı Non-Alkolik Yağlı Karaciğer Hastalığı (NAYKH) ve Takviye Kullanımı
Sonraki yazı Romancılık Hayalinden Ecza Depoculuğuna: Eczacı Hasan Hassan

Yeni eklenen haberler

İlaç Krizi Kapıda
Haberler
16 Mayıs 2025
ECZANEDE ECZACILIK
Yazarlar
15 Mayıs 2025
GIDA TAKVİYELERİNDE SERTİFİKA GERÇEĞİ
Röportajlar
15 Mayıs 2025
Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru Yayımlandı
Haberler
15 Mayıs 2025
2025 Yılı Şubat Ayı Sağlık Ödemeleri Hakkında SGK Duyuru Yayımladı
Haberler
14 Mayıs 2025

Eczacı Dergisi Kurumsal

İmtiyaz Sahibi: Meral Günay Öztürk
Yayıncı Kuruluş: Novi Medya Merkezi İletişim ve Yayıncılık A.Ş.
Genel Yayın Yönetmeni ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü: Çetin Öztürk
Grafik Tasarım: Filiz Erdem
Editör: Songül Türe
Pazarlama Yönetmeni: Kübra Yeşildirek
Dijital Pazarlama Yönetmeni: Tuğba Taylan
Muhabir: Kemal Genç

Ad imageAd image

Gizlilik ve Çerez Politikası | KVKK Aydınlatma Metni | Kullanıcı Sözleşmesi

İletişim Bilgileri

A: Eski Büyükdere Caddesi
Maslak İş Merkezi No:37 Kat: 5
Maslak/İstanbul
T: (0212) 256 67 67
F: (0212) 256 34 33
E: eczaci@eczacidergisi.com

Eczacı DergisiEczacı Dergisi
Takip edin
© 2024 Eczacı Dergisi - Web sayfalarında yer alan tüm bilgi, döküman, fotoğraf, video, görüntü, metin, vb. herhangi bir içerik izin alınmadan kullanılamaz. Tüm hakları saklıdır.
adbanner
Hoşgeldiniz

Hesabınıza giriş yapın

Username or Email Address
Password

Şifre hatırlatma