Bu siteyi kullanarak Gizlilik Politikası ve Çerezler'nı ve Kullanım Koşulları'nı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Eczacı DergisiEczacı Dergisi
  • Haberler
    • Bilgilendirici İçerikler
    • Türk Eczacıları Birliği
    • SGK Haberleri
    • Sağlık Bilgileri
  • Yazarlar
    • Prof. Dr. Ali Demir Sezer
    • Prof. Dr. Ekrem Sezik
    • Prof. Dr. Ş. Güniz Küçükgüzel
    • Bünyamin Esen
    • Meral Günay Öztürk
    • Uzm. Ecz. Sema Uysal Zeybek
    • Ecz. Vecihi Özerdemli
    • Ecz. Ahmet Olgay Altındağ
    • Ecz. Eyüp Talha Kocacık
    • Uzm. Dyt. Ezgi Öztürk
  • Röportajlar
  • Dergilik
  • Kaydettiklerim
Arayın
Entertainment
  • Haberler
    • Bilgilendirici İçerikler
    • Türk Eczacıları Birliği
    • SGK Haberleri
    • Sağlık Bilgileri
  • Yazarlar
    • Prof. Dr. Ali Demir Sezer
    • Prof. Dr. Ekrem Sezik
    • Prof. Dr. Ş. Güniz Küçükgüzel
    • Bünyamin Esen
    • Meral Günay Öztürk
    • Uzm. Ecz. Sema Uysal Zeybek
    • Ecz. Vecihi Özerdemli
    • Ecz. Ahmet Olgay Altındağ
    • Ecz. Eyüp Talha Kocacık
    • Uzm. Dyt. Ezgi Öztürk
  • Röportajlar
  • Dergilik
  • Kaydettiklerim
  • Anasayfa
© 2024 Eczacı Dergisi - Tüm hakları saklıdır.
Okunan: GÖRME VE GÖZ SAĞLIĞINI ETKİLEYECEK EN İYİ 5 GIDA
Giriş yapın
Bildirimler Daha göster
Font büyütücüAa
Eczacı DergisiEczacı Dergisi
Font büyütücüAa
Arayın
  • Anasayfa
  • Haberler
  • Röportajlar
  • Yazarlar
  • Dergilik
  • İletişim
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapın
Takip edin
  • Anasayfa
© 2024 Eczacı Dergisi. Tüm hakları saklıdır.
Eczacı Dergisi > Yazılar > Genel > GÖRME VE GÖZ SAĞLIĞINI ETKİLEYECEK EN İYİ 5 GIDA
Genel

GÖRME VE GÖZ SAĞLIĞINI ETKİLEYECEK EN İYİ 5 GIDA

Uzm. Dyt. Ezgi Öztürk
Yazar Uzm. Dyt. Ezgi Öztürk - Uzman Diyetisyen
26 Eylül 2023
Genel
271 görüntüleme

İyi bir beslenme ile iyi görme arasındaki bağlantı hafife alınabilmektedir. Temel gıdaların ve besin maddelerinin hem kısa hem de uzun vadede göz sağlığınıza önemli ölçüde olumlu katkıda bulunma potansiyeline sahip olduğu konusunda çok az bilgilendirme yapılmaktadır.

Gözler son derece hassas bir organdır ve gözlerin gelişimini desteklemesi için en öne çıkan besinlerden ikisi, insan çalışmalarında da güçlü bir şekilde desteklenen karotenoid antioksidanlar olan lutein ve zeaksantindir.

Bu bileşikler retina içeriğinde yoğunlaşmıştır ve retinayı mavi ışığa, oksidatif hasara karşı korurken genel olarak daha iyi görüşe, katarakt ve makula dejenerasyonu gibi gözle ilgili durumların görülme riskini azaltmaya yardımcı olur.

Göz Sağlığı ve Görme Vizyonu İçin En İyi Yiyecekler

Lutein ve zeaksantin, ünlü Yaşa bağlı Göz Hastalıkları Çalışmalarında kullanılan AREDS 2 formülasyonunda göz sağlığı için düzenli olarak bulunan bileşiklerdir.

Bu bileşiklerin > 5 mg toplam kombine alımının, günde +10 mg’lık alımlarla istenen faydayı elde etmek için gerekli olduğu, yaşa bağlı katarakt görülme riskinin %26 olduğu belirtilmekte aktif koruyucu faydanın olabilmesi için American Journal of Clinical Nutrition’ın son çalışmasına göre en az 10 mg alım önerilir.

Bununla birlikte, hangi yiyeceklerin lutein ve zeaksantin içerdiğine ve ne kadar içerdiğine bakalım.

1 – Yeşil Yapraklılar
Ispanak ve pazı, lutein ve zeaksantinin gerçek güçlü kaynaklarıdır. Bir fincan lahanada bir fincanda yaklaşık 6,5 mg yer almaktadır.
Gördüğünüz gibi günlük olarak yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesi sizi otomatik olarak uzun vadeli göz sağlığı açısından avantajlı bir konuma getiriyor.

2 – Diğer Yeşil Sebzeler
Yapraklı yeşillikleri sevmiyor musun?

Brokoli, brüksel lahanası, kuşkonmaz, yeşil biber ve bezelye gibi diğer yeşil sebzeler bir fincan başına 1-4 mg lutein ve zeaksantin içerir.

3 – Turuncu Sebzeler
Gökkuşağı şeklinde yemek için bir sebep daha.
Havuç, balkabağı ve kabak gibi mükemmel turuncu sebzeler, bir fincan başına 1-2,5 mg arasında lutein ve zeaksantin içerir.

4 – Antep fıstığı
Fındıkları uzun süreli sağlık için vazgeçilmez bir gıda olarak görüyorum ve 1/3 fincan antep fıstığı 1 mg luteinve zeaksantin içerir.

5 –Unutulmaması gerekenler
Mısır, yumurta sarısı ve otlar (bu durumda fesleğen, maydanoz) hafife alınır.
Az ama anlamlı miktarlarda lutein ve zeaksantin içerir, öyleyse neden fesleğen veya maydanozla yumurtalı omlet yapıp üzerine de biraz mısır eklemiyoruz? Göz sağlığını destekleyecek harika bir yemek olacağından hiç şüpheniz olmasın.

Fresh catch of fish isolated on white background

Bonus – Yağlı Balık
Somon, sardalya, ringa balığı ve uskumrunun çok büyük miktarlarda uzun zincirli omega-3 yağ asitlerinden olan EPA/DHA’yı içeren en önemli gıda kaynaklarından olduğunu söylemek istiyorum.
Diğer balık ve deniz ürünlerinde bu balık ürünlerine göre daha az miktarlarda bulunurlar.

Son zamanlarda yayınlanan veriler, sıklıkla balık tüketenlerin düşük oranda makula dejenerasyonu ve katarakt riskine sahip olduğunu göstermektedir; bu da, uzun zincirli omega 3 yağ asitlerinin görme ve göz sağlığını korumada muhtemelen benzersiz bir role sahip olduğuna dair artan kanıtlara katkıda bulunmaktadır.

Bonus-Antioksidan etkili vitamin mineraller
Gözün sinir dokusunun korunması ve oksidatif stresin azaltılması adına kullanabileceğiniz antioksidan içeriğe sahip gıdalar veya gıda takviyeleri de yer alabilir. C ve E vitamini, selenyum ve çinko gibi mineraller ve güçlü antioksidan özelliğe sahip yeşil çay, üzüm kabuğu ekstresi gibi bitkisel maddeler de bu kategoride yer alır. Retina hasarlanmalarına karşı korunur, hastalıkların ilerleme riski azaltılır. Bilberry ekstresi zengin antioksidan özelliğe sahip bir göz toniğidir. Göz retinasını güçlendirir, kılcal damar yapılarını ve sinirlerini güçlendirerek göz yorulmasını azaltır, odaklanmayı güçlendirir.

Colorful pills and capsules in wooden spoon with fresh fruits.Vitamins and supplement from fruits concept.

Bu besinleri içeren yiyeceklerin son derece sağlıklı olduğu ve az tüketildiği göz önüne alındığında, bunu yaptığınız için size teşekkür eden sadece gözleriniz olmayacaktır 🙂

BİOEXPO 2023’ÜN ARDINDAN
Pandemi Sonrası…
Biyoteknolojik İlaç Dosyası: İnfliksimab
Eylül Ayında İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi Farmasötik Biyoteknoloji Panelini de içeren BIOEXPO’ya Ev Sahipliği Yapacak…
Evde kaldığımız günlerde kilo kaybının sağlamak için nelere dikkat edebiliriz?
Bu yazıyı paylaşın
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Eposta Linki kopyala Yazdırın
Önceki yazı SGK ECZANE FATURA İNCELEMELERİ NASIL OLUYOR?
Sonraki yazı İNSANLARI SEVMEYEN ECZACILIK YAPAMAZ

Yeni eklenen haberler

SUT Değişikliği ve Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu Kararı Yayımlandı
Haberler
24 Mayıs 2025
KEDRION BIOPHARMA’DA 2024: GÜÇLÜ ADIMLAR, YENİ BİR YÜZ
Yazarlar
23 Mayıs 2025
MÜKEMMEL DEĞİL; GERÇEK OLMAK, KUSURLA GÜÇLENMEK
Yazarlar
23 Mayıs 2025
T.C. Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ile TEB arasında 2025 Yılı Protokolü İmzalandı 
Haberler
22 Mayıs 2025
DENGE
Yazarlar
21 Mayıs 2025

Eczacı Dergisi Kurumsal

İmtiyaz Sahibi: Meral Günay Öztürk
Yayıncı Kuruluş: Novi Medya Merkezi İletişim ve Yayıncılık A.Ş.
Genel Yayın Yönetmeni ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü: Çetin Öztürk
Grafik Tasarım: Filiz Erdem
Editör: Songül Türe
Pazarlama Yönetmeni: Kübra Yeşildirek
Dijital Pazarlama Yönetmeni: Tuğba Taylan
Muhabir: Kemal Genç

Ad imageAd image

Gizlilik ve Çerez Politikası | KVKK Aydınlatma Metni | Kullanıcı Sözleşmesi

İletişim Bilgileri

A: Eski Büyükdere Caddesi
Maslak İş Merkezi No:37 Kat: 5
Maslak/İstanbul
T: (0212) 256 67 67
F: (0212) 256 34 33
E: eczaci@eczacidergisi.com

Eczacı DergisiEczacı Dergisi
Takip edin
© 2024 Eczacı Dergisi - Web sayfalarında yer alan tüm bilgi, döküman, fotoğraf, video, görüntü, metin, vb. herhangi bir içerik izin alınmadan kullanılamaz. Tüm hakları saklıdır.
adbanner
Hoşgeldiniz

Hesabınıza giriş yapın

Username or Email Address
Password

Şifre hatırlatma