Bu siteyi kullanarak Gizlilik Politikası ve Çerezler'nı ve Kullanım Koşulları'nı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Eczacı DergisiEczacı Dergisi
  • Haberler
    • Bilgilendirici İçerikler
    • Türk Eczacıları Birliği
    • SGK Haberleri
    • Sağlık Bilgileri
  • Yazarlar
    • Prof. Dr. Ali Demir Sezer
    • Prof. Dr. Ekrem Sezik
    • Prof. Dr. Ş. Güniz Küçükgüzel
    • Bünyamin Esen
    • Meral Günay Öztürk
    • Uzm. Ecz. Sema Uysal Zeybek
    • Ecz. Vecihi Özerdemli
    • Ecz. Ahmet Olgay Altındağ
    • Ecz. Eyüp Talha Kocacık
    • Uzm. Dyt. Ezgi Öztürk
  • Röportajlar
  • Dergilik
  • Kaydettiklerim
Arayın
Entertainment
  • Haberler
    • Bilgilendirici İçerikler
    • Türk Eczacıları Birliği
    • SGK Haberleri
    • Sağlık Bilgileri
  • Yazarlar
    • Prof. Dr. Ali Demir Sezer
    • Prof. Dr. Ekrem Sezik
    • Prof. Dr. Ş. Güniz Küçükgüzel
    • Bünyamin Esen
    • Meral Günay Öztürk
    • Uzm. Ecz. Sema Uysal Zeybek
    • Ecz. Vecihi Özerdemli
    • Ecz. Ahmet Olgay Altındağ
    • Ecz. Eyüp Talha Kocacık
    • Uzm. Dyt. Ezgi Öztürk
  • Röportajlar
  • Dergilik
  • Kaydettiklerim
  • Anasayfa
© 2024 Eczacı Dergisi - Tüm hakları saklıdır.
Okunan: GELECEĞİN MENÜSÜ: YAPAY ET + AKILLI TAKVİYELER
Giriş yapın
Bildirimler Daha göster
Font büyütücüAa
Eczacı DergisiEczacı Dergisi
Font büyütücüAa
Arayın
  • Anasayfa
  • Haberler
  • Röportajlar
  • Yazarlar
  • Dergilik
  • İletişim
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapın
Takip edin
  • Anasayfa
© 2024 Eczacı Dergisi. Tüm hakları saklıdır.
Eczacı Dergisi > Yazılar > Genel > GELECEĞİN MENÜSÜ: YAPAY ET + AKILLI TAKVİYELER
Genel

GELECEĞİN MENÜSÜ: YAPAY ET + AKILLI TAKVİYELER

Eczacı Dergisi Editör
Yazar Eczacı Dergisi Editör
26 Ağustos 2025
Genel
421 görüntüleme

Tuncay Taşkın

Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada “Türkiye’de yapay et fabrikası kuruldu” başlıklı haberlerle karşılaştım. Kısa bir araştırmayla, ilgili firmanın bu iddiayı resmi olarak yalanladığını gördüm. Ancak bu söylentilerin tamamen temelsiz olduğunu da söyleyemeyiz. Çünkü kamuoyuna yansımayan bazı stratejik hazırlıkların çok daha önceden başlamış olması muhtemel.

Yapay et ve böcek unu gibi konular, özellikle Bill Gates’in açıklamaları ve COVID-19 pandemisiyle birlikte gündeme daha fazla taşındı. Küresel ısınma, gıda krizi ve sürdürülebilirlik gibi küresel meseleler, artık sadece bilimsel çevrelerde değil, sosyal medya dahil tüm toplumda karşılık buluyor.

İklim değişikliği, kuraklık, orman yangınları ve iklim göçleri, hayatın gerçekleri haline gelirken, devletler de buna karşı iklim yasalarıyla önlem almaya başladı. Türkiye’de hazırlıkları süren iklim yasası, çevresel sürdürülebilirliği hedefliyor ve tarım ile hayvancılık sektörlerinde köklü dönüşümleri beraberinde getirebilir.

Bu dönüşüm, özellikle hayvancılık sektöründe karbon salımını ve metan gazı etkisini azaltmaya yönelik yeni düzenlemeleri gündeme getiriyor. Bazıları hayvancılık faaliyetlerinin tamamen sona ereceğini savunsa da, görünen o ki sistem, daha çevreci, kontrollü ve verimli üretim modellerine dayalı bir dönüşüm üzerine inşa edilecek.

Küçük ve orta ölçekli üreticiler için bu süreç, çevreci üretim modellerine geçiş, karbon ayak izini azaltacak teknolojilere uyum sağlama ve artan maliyetlerle başa çıkma anlamına geliyor. Ancak doğru politikalar ve destek mekanizmalarıyla bu dönüşüm, bir tehditten ziyade bir fırsata dönüşebilir. Burada önemli olan, sürecin şeffaf, kapsayıcı ve adil yönetilmesidir. Aksi halde, üreticilerin sistem dışına itilmesi ve gıda güvenliğinin riske girmesi kaçınılmaz olabilir.

Bugün geldiğimiz noktada yapay et, artık bir bilim kurgu değil, laboratuvar gerçeği. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), laboratuvar ortamında hayvan hücrelerinden üretilen tavuğun güvenle tüketilebileceğine onay verdi. Beyond Meat ve Impossible Foods gibi markalar ürünlerini raflara taşırken, sektöre milyar dolarlık yatırımlar yapılmaya devam ediyor. Bill Gates’in “Zengin ve gelişmiş ülkeler yapay ete geçmeli” açıklaması, bu sürecin yalnızca teknolojik değil, politik bir yönlendirme içerdiğini de gösteriyor.

 2022’de Farhoomand ve arkadaşlarının yayımladığı akademik bir çalışmaya göre yapay et:

  • Geleneksel ete kıyasla %90 daha az sera gazı salıyor,
  • Hayvan refahı ve sürdürülebilirlik açısından avantajlar sağlıyor,
  • Antibiyotik direnci ve zoonotik hastalık riskini ortadan kaldırıyor.

Yine de üretim maliyetleri, doğallık algısı, etik kaygılar ve tüketici alışkanlıkları gibi nedenlerle bu teknoloji hâlâ tartışmalı.

Ancak gıda sisteminde bu kadar köklü bir değişim yaşanırken, bir diğer sessiz devrim de takviye edici gıdalar tarafında gerçekleşiyor. Yapay gıdalarla şekillenecek bir dünyada takviyeler artık bir lüks değil, bir ihtiyaç olacak. Çünkü bu tür gıdalar çoğunlukla daha düşük biyoemilim oranlarına sahip ve bireylerin vitamin, mineral, amino asit ve antioksidan gibi temel besin ögelerini dışarıdan alma ihtiyacını artıracak.

Bitkisel proteinlerin ve vegan ürünlerin artışıyla birlikte, özellikle B12, demir ve omega-3 gibi eksiklikleri tamamlayacak içeriklere sahip takviyeler öne çıkacak. Bununla birlikte mikrobiyota destekleyici formüller, nörotropik bileşenler ve metabolik dengeyi sağlayan akıllı takviyeler giderek daha fazla talep görecek.

Regülasyonların da etkisiyle, artık karbon ayak izi düşük, izlenebilir hammaddelerle üretilmiş, eko-etiketli takviyeler sadece tercih değil, zorunluluk haline gelecek.

Türkiye Yapay Et Alanında Ne Durumda?

Ülkemizde bu alanda umut verici çalışmalar yapılıyor. En somut ve ileri adım Ankara Üniversitesi’nden geldi. Fötal buzağı serumu yerine yerli bir alternatif geliştirerek ABD’ye patent başvurusunda bulundular. Bilimsel açıdan oldukça önemli bir gelişme.

Girişimcilik cephesinde ise Biftek.co öne çıkıyor. TÜBİTAK destekli bu startup, yerli bitkilerden düşük maliyetli serum üretimi ve yapay et geliştirme konularında çalışıyor. Uluslararası alanda da görünürlükleri her geçen gün artıyor.

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi helal yapay et üretimi ve etik boyutlarını ele alırken, İstanbul Gelişim Üniversitesi gastronomi perspektifiyle yapay etin toplum algısını ve sürdürülebilirliğini araştırıyor. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi sağlık boyutuna odaklanırken; Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi henüz aktif bir proje yürütmese de biyoteknoloji altyapısıyla potansiyel barındırıyor. TÜBİTAK MAM ise hücre kültürü ve biyomalzeme alanında önemli teknik destek sunabilecek kapasitede.

İklim yasaları ve yapay et gibi dönüşümler, takviye edici gıda pazarını sadece tamamlayıcı bir alan olmaktan çıkarıp, temel beslenme zincirinin ayrılmaz bir parçası haline getirebilir. Takviyeler, yalnızca sağlık desteği değil, bağışıklık yönetimi, besin dengesi ve metabolik refah için de stratejik bir araç haline geliyor.

Önümüzdeki 5-10 yıl içinde gıda sistemlerinde yaşanacak bu büyük dönüşümle birlikte, takviyelerin günlük beslenmenin ana bileşeni haline gelmesi kaçınılmaz olabilir. Artık sadece eksikliği gideren bir yardımcı değil, geleceğin menüsünün vazgeçilmez bir parçası olarak konumlanacaklar.

“Gelecek, bugünden ona nasıl hazırlandığımıza bağlıdır.”

Malcolm X

Kanserde Akıllı İlaç ve Kapesitabin 
COVİD-19 AŞILARINDA SON AŞAMAYA GELİNDİ Mİ? KISMEN ONAY ALMIŞ AŞILAR UMUT IŞIĞI MI?
Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Bilimsel Katkıları ile API Teknolojileri ve Gıda Biyoteknolojisi Sempozyumları Bioexpo’da düzenlendi…
BİYOTEKNOLOJİK İLAÇ DOSYASI: TRASTUZUMAB
Majistral Eczacılar Derneği
Bu yazıyı paylaşın
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Eposta Linki kopyala Yazdırın
Önceki yazı CİLT BAKIMI VE LAKTİK ASİT
Sonraki yazı QUAE NOCENT DOÇENT… YARALAYAN ŞEY ÖĞRETİCİDİR!
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yeni eklenen haberler

Türk Eczacıları Birliği, T.C. Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü ile Görüştü
Haberler
1 Ekim 2025
VERBİS Bildirim Yükümlülüğü Değişikliği Hakkında
Haberler
1 Ekim 2025
SAĞLIKTA ŞİDDETİ KINIYORUZ 
Haberler
1 Ekim 2025
Yardımcı Eczacılar İçin 2025 Yılı Üçüncü Başvuru Dönemi ve Yerleştirme Takvimi Hakkında
Haberler
30 Eylül 2025
ECZANEDE ÇATIŞMA YÖNETİMİ VE EKİP İÇİNDE UYUM SAĞLAMAK
Yazarlar
30 Eylül 2025

Eczacı Dergisi Kurumsal

İmtiyaz Sahibi: Meral Günay Öztürk
Yayıncı Kuruluş: Novi Medya Merkezi İletişim ve Yayıncılık A.Ş.
Genel Yayın Yönetmeni ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü: Çetin Öztürk
Grafik Tasarım: Filiz Erdem
Editör: Songül Türe
Pazarlama Yönetmeni: Kübra Yeşildirek
Dijital Pazarlama Yönetmeni: Tuğba Taylan
Muhabir: Kemal Genç

Ad imageAd image

Gizlilik ve Çerez Politikası | KVKK Aydınlatma Metni | Kullanıcı Sözleşmesi

İletişim Bilgileri

A: Eski Büyükdere Caddesi
Maslak İş Merkezi No:37 Kat: 5
Maslak/İstanbul
T: (0212) 256 67 67
F: (0212) 256 34 33
E: eczaci@eczacidergisi.com

Eczacı DergisiEczacı Dergisi
Takip edin
© 2024 Eczacı Dergisi - Web sayfalarında yer alan tüm bilgi, döküman, fotoğraf, video, görüntü, metin, vb. herhangi bir içerik izin alınmadan kullanılamaz. Tüm hakları saklıdır.
adbanner
Hoşgeldiniz

Hesabınıza giriş yapın

Username or Email Address
Password

Şifre hatırlatma