19-21 Ekim 2022 – İstanbul Lütfi Kırdar
Değerli okuyucularım, sizlerle bu sayıda her sene rütinde gerçekleştirdiğimiz Bioexpo sempozyum ve fuarının faaliyetlerini paylaşmak istedim. Özellikle bu sene çok önemli bir konu olan global ve Türkiye^deki API üretimi konusu sempozyumun ana konusu olarak damga vurdu. İlgi ile okumanız dileklerimle…
Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Biyoteknoloji Ana Bilim Dalının bilimsel katkısı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) katkıları ile Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Biyoteknoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Demir Sezer’in moderasyonu eşliğinde gerçekleştirilecek Global’den Türkiye’ye API Teknolojileri ve Gelişim Süreçleri Sempozyumu BIOEXPO 2022 Yaşam Bilimleri Fuarları’nın en önemli etkinliklerinden biri oldu.
API kavramı yaşam bilimleri alanında yıllardır çok büyük bir önem taşımaktaydı ancak COVID-19 pandemisi ile birlikte hızlıca popülerleşen bu kavram son zamanlarda birçok uzmanın araştırmalarının merkezinde yer aldı. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından “Üretim süreci tamamlanmış bir farmasötik üründe (FPP) kullanılan, farmakolojik aktivite sağlamak, hastanın fizyolojik fonksiyonların değiştirilmesi ya da eski haline getirilmesinde, hastalığın teşhisinde, iyileştirilmesinde, hafifletilmesinde, tedavisinde veya önlenmesinde doğrudan etkiye sahip olan bir madde veya madde kombinasyonu” şeklinde tanımlanan API kavramı gerek yaşam bilimleri alanındaki pazar payı gerekse gelişen teknoloji ile birlikte yeni çalışmaların ortaya çıkması ile birlikte daha da önem kazandı. Aktif Farmasötik Bileşenlerin üretim şekilleri, üretim sistemlerinin güvenliği ve üretilen bileşiklerin genetik altyapıya bağlı olarak kişiselleştirilmesi de en az bu bileşikler kadar ilgi çekici konular. Bu nedenle bu konulara dair birçok çalışma hali hazırda yürütülmekte ve buna bağlı olarak da her geçen gün yeni gelişmeler bu konuyu daha da canlı tutmaktadır.
Global’den Türkiye’ye API Teknolojileri ve Gelişim Süreçleri Sempozyumu
Pandemi koşullarının iyileşmesi ile yüz yüze yapılan API Sempozyumu birçok endüstri profesyonelini yaşam bilimlerindeki ortak başlıklar çevresinde bir araya getirdi. Sempozyumda ki sunumlar 6 ana başlık altında sunuldu.
· Konvansiyonel API Teknolojileri ve Üretim Stratejileri
· Biyoteknolojik İlaçların Önemi ve Geleceği – TÜBİTAK
· İlaçların Üretiminde Kullanılan API ile Yardımcı Maddelerinin Kalitesi ve
Klinik Araştırmalar Sürecindeki Etkileri
· Biyolojik İlaçlarda ArGe, PreKlinik ve Klinik Süreçlerin Yönetimi – TÜSEB
· Türkiye’deki Konvansiyonel ve Biyoteknolojik API Üretimi ve Regülasyonları
– TİTCK
· Türkiye’de Öncelikle İhtiyaç Duyulan Konvansiyonel ve Biyoteknolojik İlaç
Molekülleri ve Üretilme Stratejileri
API Sempozyumu ile eş zamanlı paralel uydu oturumlarda bilimsel ve akademik ArGe sunumları, atölye ve seminerler katılımcı ve sponsor kurum ve kuruluşlar tarafından düzenlendi.
Sponsor Oturumları
* Biyoteknolojinin Geleceğine Abdi İbrahim Yaklaşımı – Abdi İbrahim
* Konvansiyonel API Üretiminde Son Trendler, Zorluklar ve Fırsatlar- Sanofi
* Biyoteknolojik Ürünlere Erişimde Gelecekte MCDA Rolü – Gensenta
* Biyoteknolojik ve Biyobenzer İlaçların Dünya’daki ve Türkiye’deki Yeri ve Patentin
Önemi-İlko İlaç
* API Sentezi Konusundaki İstekliliğimiz, Aksiyonlarımız ve Planlarımız- Polifarma
* Gen Tedavisi Ürünlerinde API Karakterizasyonu ve Kalite Değerlendirmesi- Gen İlaç
Paralel oturumlar
* Yerli Biyoteknolojinin Ülkemize Etkileri- AbdiBio
* Türkiye’de Api Üretiminden Yansımalar- Gensenta
* mRNA Üretimi & Biyoteknolojik API Üretimi: Avantajlar ve Zorluklar – Sanofi
* GX-G3, Kemoterapiye bağlı Nötropenide Yeni Tedavi- İlko ilaç
* Nadir Hastalık API Üretimleri – Polifarma
* Biyoteknolojik Ürünlerde Klinik Geliştirmeler- Gen İlaç
Kurum ve Endüstri Oturumları
* Konvansiyel ve Biyoteknolojik API’de Preklinik Çalışmalar- Preklinik derneği
* İlaç Biyoteknolojisinde Güncel Gelişmeler ve Global Beklentiler
* Konvansiyonel ve Biyoteknolojik API Ar-Ge ve Preklinik Süreçlerinde Günümüz
Yapay Zeka Teknolojilerinin Yeri
* API de Regulasyonlar ve Hukuki Değerlendirme- Klinik Araştırmalar Derneği
Gıda Biyoteknolojisinde İnovasyon Sempozyumu
BOEXPO 2022 etkinliğinin odaklarından ikincisi ise son zamanlarda toplumdaki beslenme bilincinde meydana gelen olumlu değişimler birlikte hemen hemen herkesin ilgisini çeken ve gerek globalde gerekse Türkiye’de birçok başarılı akademik çalışmanın yürütüldüğü Gıda Biyoteknolojisi.
Gıda biyoteknolojisi, gıda olarak tüketilen ana ürünlerinin yanı sıra gıda ürünlerinin üretiminde kullanılan önemli gıda bileşenleri ve gıda katkı maddelerinin üretimi ve işlenmesinde kullanılan modern biyoteknolojik tekniklerin uygulanması olarak tanımlanabilir. Son 20 yılda artan nüfus ve azalan ekilebilir arazi miktarının bir sonucu olarak hızlı bir gelişme göstermiştir. Bu nedenle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için yaşam bilimleri alanından gerek ekonomik gerekse akademik anlamda büyük bir hazine olarak görülmektedir.
Yaşam bilimleri alanında büyük önem taşıyan konuları her zaman gündemde tutmaya özen gösteren BIOEXPO Yaşam Bilimleri Platformu, Gıda Biyoteknolojisini Bioexpo 2022’de görkemli bir etkinlik ile gündeme getirdi.. 19-21 Ekim 2022 tarihleri arasında Gebze Teknik Üniversitesi Biyoteknoloji Enstitüsü’nün bilimsel katkıları, Yıldız Teknik Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve Tübitak öncülüğünde alanında uzman akademisyenlerin katkısı ile gerçekleşen “Gıda Biyoteknolojisinde İnovasyon Sempozyumu” Gıda Biyoteknolojisi hakkındaki birçok konu ve gelişmeye ışık tuttu.
4 ana oturuma ile gerçekleştirilen sempozyuma ek olarak iki gün boyunca katılımcıların birebir şekilde yararlanabileceği temel ve ileri düzey biyoteknolojik yöntemlerin uygulamalı şekilde anlatıldığı Open Lab formatı ve atölye / seminerler bu etkinlikle eş zamanlı olarak gerçekleştirildi.
Bioexpo Fuarı’nı 2844 Sektör profesyoneli ziyaret etti..