Bu siteyi kullanarak Gizlilik Politikası ve Çerezler'nı ve Kullanım Koşulları'nı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Eczacı DergisiEczacı Dergisi
  • Haberler
    • Bilgilendirici İçerikler
    • Türk Eczacıları Birliği
    • SGK Haberleri
    • Sağlık Bilgileri
  • Yazarlar
    • Prof. Dr. Ali Demir Sezer
    • Prof. Dr. Ekrem Sezik
    • Prof. Dr. Ş. Güniz Küçükgüzel
    • Bünyamin Esen
    • Meral Günay Öztürk
    • Uzm. Ecz. Sema Uysal Zeybek
    • Ecz. Vecihi Özerdemli
    • Ecz. Ahmet Olgay Altındağ
    • Ecz. Eyüp Talha Kocacık
    • Uzm. Dyt. Ezgi Öztürk
  • Röportajlar
  • Dergilik
  • Kaydettiklerim
Arayın
Entertainment
  • Haberler
    • Bilgilendirici İçerikler
    • Türk Eczacıları Birliği
    • SGK Haberleri
    • Sağlık Bilgileri
  • Yazarlar
    • Prof. Dr. Ali Demir Sezer
    • Prof. Dr. Ekrem Sezik
    • Prof. Dr. Ş. Güniz Küçükgüzel
    • Bünyamin Esen
    • Meral Günay Öztürk
    • Uzm. Ecz. Sema Uysal Zeybek
    • Ecz. Vecihi Özerdemli
    • Ecz. Ahmet Olgay Altındağ
    • Ecz. Eyüp Talha Kocacık
    • Uzm. Dyt. Ezgi Öztürk
  • Röportajlar
  • Dergilik
  • Kaydettiklerim
  • Anasayfa
© 2024 Eczacı Dergisi - Tüm hakları saklıdır.
Okunan: SAĞLIKLI YAŞ ALMAYI VE UZUN ÖMRÜ DESTEKLEYEN TEMEL BESİNLER
Giriş yapın
Bildirimler Daha göster
Font büyütücüAa
Eczacı DergisiEczacı Dergisi
Font büyütücüAa
Arayın
  • Anasayfa
  • Haberler
  • Röportajlar
  • Yazarlar
  • Dergilik
  • İletişim
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapın
Takip edin
  • Anasayfa
© 2024 Eczacı Dergisi. Tüm hakları saklıdır.
Eczacı Dergisi > Yazılar > Yazarlar > SAĞLIKLI YAŞ ALMAYI VE UZUN ÖMRÜ DESTEKLEYEN TEMEL BESİNLER
Yazarlar

SAĞLIKLI YAŞ ALMAYI VE UZUN ÖMRÜ DESTEKLEYEN TEMEL BESİNLER

Uzm. Dyt. Ezgi Öztürk
Yazar Uzm. Dyt. Ezgi Öztürk - Uzman Diyetisyen
22 Mart 2025
Yazarlar
1k görüntüleme

Birçoğumuz yaşlanmaktan korkarız. İyi haber şu ki, daha iyi yaş almamıza yardımcı olacak seçimler yapabiliriz.

Bugün, yaşlanma sürecine katkıda bulunan bazı belirli besinleri vurgulayacağım ve bunlara karşılık gelen besin kaynaklarına örnekler vereceğim.

Makrobesinler ve Uzun Ömür: Protein, Yağ ve Karbonhidratların Rolü Her birinin yaşlanma sürecinde oynayacağı benzersiz roller vardır.

Protein: Protein, yaşlandıkça kas kütlesini korumak ve oluşturmak için gereklidir. Fiziksel işlev açısından, daha yüksek kas kütlesi gelişmiş hareket kabiliyeti, daha az düşme, kırık riski ve artan kemik kütlesi ile bağlantılıdır. Daha yüksek proteinli diyetler ayrıca daha kolay kilo yönetimi ile bağlantılıdır. Kronik hastalıkları azaltır, eklem ağrılarını iyileştirir ve enerji seviyelerini artırır.

Örnekler: tavuk, hindi, balık, baklagiller ve süt ürünleri

Karbohidratlar: Karbohidratlar, vücudun birincil enerji kaynağıdır. Kompleks karbonhidratlar günlük bazda sürdürülebilir bir enerji sağlar. Ayrıca iyi bir lif kaynağıdır. Yüksek lifli diyetler kanser riskini azaltarak, bağırsak mikrobiyomunu iyileştirip, tokluk hissine yardımcı olabilir bu sayede yaşlanma sürecini olumlu olarak etkiler.

Örnekler: meyveler, nişastalı sebzeler ve tam tahıl grupları

Yağlar: Birkaç farklı yağ türü vardır. Doymamış yağlar, sağlıklı yaşlanmayla en yakından bağlantılı yağlardır. Doymamış yağlar inflamasyon ile savaşmaya yardımcı olur, kardiyovasküler sonuçların iyileştirilmesiyle bağlantılıdır ve yaşam boyu beyin sağlığını optimize eder. Yağlar ayrıca vücudumuz için önemli besinlerin emilmesine yardımcı olur.

Örnekler: yağlı balık, kuruyemiş, tohum ve avokado
Uzun Ömür İçin Temel Vitaminler: Daha Sağlıklı olabilmek için – Vücudun Yapı Taşları

Biraz da sağlığı mikro düzeyde incelemek için daha yakından bakalım – mikro besinler! İlk olarak vitaminler.

D Vitamini: “Güneş ışığı” vitamini, elbette yaşlanma için gerekli olan kemik sağlığındaki kalsiyum emilimindeki rolüyle bilinir. Ayrıca vücudun inflamasyonu azaltmasına ve bağışıklık hücrelerini düzenlemesine yardımcı olur.

Örnekler: güneş ışığı, somon, güçlendirilmiş süt ürünleri

B Vitaminleri: Bu küçük mikro-besinler enerji metabolizması için gereklidir. Yetersiz B vitamini alımı, canlılık hissini desteklemeyen enerji seviyelerinin düşmesine neden olabilir. Eksiklikler ayrıca kardiyovasküler hastalık ve bilişsel işlevlerde düşüşle bağlantılı olarak rol oynar.

Örnekler: Et ve kümes hayvanları, yumurta, yeşil yapraklılar ve fasulye gibi baklagiller

C Vitamini: Bu antioksidan vitamin, hücreleri serbest radikallerin neden olduğu hasardan korur. Ayrıca yara iyileşmesine, demir emilimine ve hatta kolajen oluşumuna yardımcı olur.

Örnekler: Narenciye ve çilek gibi meyveler ve brokoli ve biber gibi sebzeler

E Vitamini: E Vitamini, hücreleri oksidatif hasardan koruyan başka bir antioksidandır. Bu hasar kanser gelişimine sebep olabilir. E Vitamini ayrıca koroner kalp hastalığını ve yaşa bağlı makula dejenerasyonunu geciktirmekle ilişkilidir. Hem sağlıklı bir kalp hem de güçlü gözler yaşlanma sürecini kesinlikle kolaylaştıracaktır.

Örnekler: ceviz, brokoli, avokado ve ıspanak


Uzun Ömür İçin Temel Mineraller: Uzun Ömür ve Sağlıklı Refah Seviyeleri İçin Temel

Mikro besin listemizdeki bir sonraki konu mineraller. Uzun ve sağlıklı ömür konusunda birkaç mineral öne çıkıyor.

Kalsiyum: Kemik sağlığına değindik, bu yüzden kalsiyumu vurgulamazsam ayıp etmiş olurum. Yaşamın her aşamasında yeterli kalsiyum almak, yaşamımızın ilerleyen dönemlerinde kemiklerimizi desteklemek için önemlidir. Erken yaşlarımızda kalsiyum kemiklerimizin oluşumuna yardımcı olur. Yaşamın ilerleyen dönemlerinde yeterli kalsiyum alımı, artık yeni kemik hücreleri oluşturamadığımızdan ve kalsiyumu depo edemediğimiz için kemik kaybını önlemeye yardımcı olur.

Örnekler: Süt ürünleri, sardalya ve kalsiyumdan zenginleştirilmiş meyve suları, susam, koyu yeşil yapraklı sebzeler

Çinko: Çoğumuz çinkonun bağışıklıkta rol oynadığını ve vücudumuzun hastalıklarla ve rahatsızlıklarla savaşmasına yardımcı olduğunu biliyoruz. Ancak yetersiz çinko kullanımının Parkinson, Alzheimer hastalığı ve depresyon gibi nörodejeneratif hastalık riskini artırdığını biliyor muydunuz? Nörodejeneratif hastalıklar genellikle insanları yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde etkiler. Yeterli çinko aldığınızdan emin olmak, yaşlandıkça bu hastalıkların riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Örnekler: Kümes hayvanları, deniz ürünleri, yumurta ve baklagiller, kabak çekirdeği

Selenyum: Selenyum, anti-inflamatuar ve antioksidan etkileriyle uzun ömürlülüğü destekler. Ayrıca, bağışıklık sistemini hastalıklarla savaşmasında ve kanser gibi kronik hastalık riskini azaltmaya yardımcı olan immün uyarıcı özelliklere sahiptir. Selenyum ayrıca tiroid fonksiyonuyla da bağlantılıdır. Tiroid fonksiyonu bozulduğunda, vücudun homeostazisi sağlaması daha zor olur.

Örnekler: Ton balığı, Brezilya cevizi, yumurta ve hindi

İhtiyacınız Olan Besinleri Almak: Gıda Kaynakları ve Takviyeler

Bir diyetisyen olarak, gıda odaklı bir yaklaşım benimsemeyi seviyorum. Vücudumuz, beslenmesini gıdalar yoluyla elde edecek şekilde tasarlanmıştır. Çoğunlukla, diyetten aldığımız vitamin ve mineral miktarı, vücudumuzun güvenli bir şekilde idare edebileceği ve

işleyebileceği uygun miktarlarda olabilir. Lif grupları, fitonutrientler de gıda yoluyla desteklenebilir.

Takviyeler, adından da anlaşılacağı gibi, beslenmemizde boşluklar olduğunda veya tıbbi gereklilik olduğunda diyete destek olmak içindir. İhtiyaç duyulduğu taktirde vitamin ve minerallerin de takviye yoluyla belirli dozlarda alınması önerilebilir. Bunu yapmakta zorlanıyorsanız veya bir eksiklik olduğundan şüpheleniyorsanız, takviyelerin sizin için uygun olup olmadığını belirleyebilmek adına sağlık uzmanınızla görüşmenizi öneririm. Yaşamlarımızın uzunluğunu garanti edemesek de, kalitesini etkileyen seçimler yapabiliriz. Sağlıklı yaş alacağımız nice günlerimiz olsun…

BİYOTEKNOLOJİK İLAÇ DOSYASI: ABSIKSIMAB
2035’TE NE YİYECEĞİZ? GELECEĞİN GIDALARI VE TAKVİYE ÇAĞI.
KİMLİĞİMİZİN İMZASI, İLİŞKİSEL NAVİGASYONUMUZ; SINIRLAR
YAPAY ZEKA
TÜRKİYE’DE İLAÇ TAKİP SİSTEMİ NASIL UYGULANIYOR?
Bu yazıyı paylaşın
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Eposta Linki kopyala Yazdırın
Önceki yazı CİLTTE KOENZİM Q10 ETKİSİ
Sonraki yazı FİTOTERAPİ VE GIDA TAKVİYELERİ: BİLİMSEL PERSPEKTİFTEN BİR DEĞERLENDİRME
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yeni eklenen haberler

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ STRATEJİK VİZYON VE GELECEK PERSPEKTİFİ ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Haberler
25 Ekim 2025
Eczacılık Uygulamalarında Bilimsel Rehberler: Stabilite Kılavuzları Yayımlandı
Haberler
24 Ekim 2025
TEB, T.C. Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü ile Görüştü
Haberler
24 Ekim 2025
TEB, T.C. Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Sayın Dr. İsmail İlhan Hatipoğlu İle Görüştü
Haberler
24 Ekim 2025
Raflar Boş, Hastalar Çaresiz, Eczacılar İflas Eşiğinde: ‘Sağlıkta Tasarruf Ediliyor Hastaları Kaybediyoruz’
Haberler
24 Ekim 2025

Eczacı Dergisi Kurumsal

İmtiyaz Sahibi: Meral Günay Öztürk
Yayıncı Kuruluş: Novi Medya Merkezi İletişim ve Yayıncılık A.Ş.
Genel Yayın Yönetmeni ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü: Çetin Öztürk
Grafik Tasarım: Filiz Erdem
Editör: Songül Türe
Pazarlama Yönetmeni: Kübra Yeşildirek
Dijital Pazarlama Yönetmeni: Tuğba Taylan
Muhabir: Kemal Genç

Ad imageAd image

Gizlilik ve Çerez Politikası | KVKK Aydınlatma Metni | Kullanıcı Sözleşmesi

İletişim Bilgileri

A: Eski Büyükdere Caddesi
Maslak İş Merkezi No:37 Kat: 5
Maslak/İstanbul
T: (0212) 256 67 67
F: (0212) 256 34 33
E: eczaci@eczacidergisi.com

Eczacı DergisiEczacı Dergisi
Takip edin
© 2024 Eczacı Dergisi - Web sayfalarında yer alan tüm bilgi, döküman, fotoğraf, video, görüntü, metin, vb. herhangi bir içerik izin alınmadan kullanılamaz. Tüm hakları saklıdır.
adbanner
Hoşgeldiniz

Hesabınıza giriş yapın

Username or Email Address
Password

Şifre hatırlatma