Bu siteyi kullanarak Gizlilik Politikası ve Çerezler'nı ve Kullanım Koşulları'nı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Eczacı DergisiEczacı Dergisi
  • Haberler
    • Bilgilendirici İçerikler
    • Türk Eczacıları Birliği
    • SGK Haberleri
    • Sağlık Bilgileri
  • Yazarlar
    • Prof. Dr. Ali Demir Sezer
    • Prof. Dr. Ekrem Sezik
    • Prof. Dr. Ş. Güniz Küçükgüzel
    • Bünyamin Esen
    • Meral Günay Öztürk
    • Uzm. Ecz. Sema Uysal Zeybek
    • Ecz. Vecihi Özerdemli
    • Ecz. Ahmet Olgay Altındağ
    • Ecz. Eyüp Talha Kocacık
    • Uzm. Dyt. Ezgi Öztürk
  • Röportajlar
  • Dergilik
  • Kaydettiklerim
Arayın
Entertainment
  • Haberler
    • Bilgilendirici İçerikler
    • Türk Eczacıları Birliği
    • SGK Haberleri
    • Sağlık Bilgileri
  • Yazarlar
    • Prof. Dr. Ali Demir Sezer
    • Prof. Dr. Ekrem Sezik
    • Prof. Dr. Ş. Güniz Küçükgüzel
    • Bünyamin Esen
    • Meral Günay Öztürk
    • Uzm. Ecz. Sema Uysal Zeybek
    • Ecz. Vecihi Özerdemli
    • Ecz. Ahmet Olgay Altındağ
    • Ecz. Eyüp Talha Kocacık
    • Uzm. Dyt. Ezgi Öztürk
  • Röportajlar
  • Dergilik
  • Kaydettiklerim
  • Anasayfa
© 2024 Eczacı Dergisi - Tüm hakları saklıdır.
Okunan: KARNİVOR DİYETİ HAKKINDAKİ GERÇEKLİKLER
Giriş yapın
Bildirimler Daha göster
Font büyütücüAa
Eczacı DergisiEczacı Dergisi
Font büyütücüAa
Arayın
  • Anasayfa
  • Haberler
  • Röportajlar
  • Yazarlar
  • Dergilik
  • İletişim
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapın
Takip edin
  • Anasayfa
© 2024 Eczacı Dergisi. Tüm hakları saklıdır.
Eczacı Dergisi > Yazılar > Yazarlar > KARNİVOR DİYETİ HAKKINDAKİ GERÇEKLİKLER
Yazarlar

KARNİVOR DİYETİ HAKKINDAKİ GERÇEKLİKLER

Uzm. Dyt. Ezgi Öztürk
Yazar Uzm. Dyt. Ezgi Öztürk - Uzman Diyetisyen
19 Şubat 2025
Yazarlar
983 görüntüleme

Karnivor diyeti, yalnızca hayvansal ürünlere dayanan oldukça kısıtlayıcı bir beslenme planıdır. Bu diyeti uygulayan kişiler sığır eti, kümes hayvanı, domuz eti, kuzu eti, sakatat, av eti, kabuklu deniz ürünleri, balık ve yumurta ile sınırlı miktarda süt ürünü tüketirler. Yiyecekler tereyağı, sade yağ ve kuyruk yağında pişirilir. Hiçbir sebze, meyve, kuruyemiş, bakliyat, tohum veya tahıla izin verilmez. Karnivor diyeti ilk olarak eski ortopedi cerrahı Shawn Baker (tıbbi lisansı iptal edilmiş olsa da gönüllü olarak vazgeçtiğini iddia eden eski hekim) aynı adlı 2019 kitabında popüler hale getirdi. Özünde, karnivor beslenme planı ketojenik tipte bir diyettir.Karnivor diyet yüksek protein alımına daha fazla vurgu yaparken, ketojenik diyet yüksek yağ alımına daha fazla eğilimlidir. Her ikisi de karbonhidrat açısından çok düşüktür, ancak genel olarak, karnivor diyeti karbonhidrat alımı neredeyse sıfır olduğundan daha uç bir diyet türü olarak sınıflandırılabilir.Karnivor diyeti hakkında iyi tasarlanmış, kontrollü bilimsel araştırmalar ne yazık ki yok.

İncelenecek bir bilimsel kanıt olmadan, diyetin faydalarını gerçek bir otoriteye dayandırarak konuşmak da doğru olmayacaktır. Bu tür bir diyetin savunucuları genellikle iki ana fayda sunarak anlatmaktadır.

1.Kilo kaybına yardımcı olabilir: Hem protein hem de yağ içerikli gıdalardan yüksek bir beslenme şekli tokluk hissi yaratabilir bu da iştahsızlık nedeniyle gıda alımının azalmasına yardımcı olabilir. Ancak bu denklemdeki diğer önemli faktör, bu diyette neredeyse hiç karbonhidrat olmamasıdır. Karbonhidratları kesmenin idrar söktürücü etkisi vardır, bu nedenle en azından başlangıçta kilo kaybının çoğu su kaybından oluşacaktır. Bu, keto diyetinde veya diğer düşük karbonhidratlı beslenme planlarında da olur.

2.Hacim kazanmaya yardımcı olabilir: Etobur Diyeti, ağırlık çalışanlar ve vücut geliştiriciler tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Genellikle sadece et (veya sadece hayvansal protein) grubu besinleri tüketmenin vücut geliştirmedeki “hacim kazanma” aşaması için yararlı olabileceği iddia edilmektedir.

Bu iki ana önerinin dışında , sıklıkla başka faydalar da öne sürülmektedir ( bunları yalnızca etçil beslenme planına atfedilebilecek şekilde destekleyecek çok az veya hiç bilimsel kanıt olmadığını tekrardan belirtmek isterim):

*IBS dahil bağırsak sorunlarını iyileştirmek
*Artriti hafifletmek
*Oto-immün hastalıkları iyileştirmek
*Kekemeliği düzeltmek
*Anksiyeteyi ve ruh sağlığı bozukluklarını azaltmak
*Yorgunluğu gidermek
*Kronik iltihabı azaltmak
*Tiroid hastalığını iyileştirmek
*Diyabeti tedavi etmek ve diyabet ilaçlarını bırakmak

Bu kısaltılmış liste gerçek olamayacak kadar iyi geliyor olsa da da bu kadar çeşitli sağlık sorunlarını tersine çevirdiğini, iyileştirdiğini veya tedavi ettiğini iddia eden bir ürün veya diyet planı, sağlık dolandırıcılığı yapıldığına dair kırmızı bayrağın göstergesidir.

Etçil Diyete Yönelik Eleştiriler

Etçil beslenme planının oldukça kısıtlayıcı ve dengesiz yapısı göz önüne alındığında, sağlıklı bir diyetin temelleri hakkındaki bilimsel fikir birliğiyle çeliştiği kolayca görülebilir. Çeşitli besin gruplarından besinler tüketmek, genel sağlıklı bir beslenme planının temelidir ve Akdeniz Tipi Beslenme Rehberi’nin temel bir temasıdır. Karnivor beslenme planına yönelik diğer eleştiriler şunlardır:

Doymuş yağ ve kolesterol oranı yüksektir.
LDL kan kolesterolünün yükselmesine yol açabilir.
Vücutta ki inflamasyonu artıran kırmızı ete dayanır.
Hiç lif içermez protein oranı çok yüksektir, bu nedenle kronik böbrek hastalığı olan kişiler için uygun değildir.
Çocuklar veya hamile/emziren bireyler için yeterli besin içeriğini sağlamaz.
Et tercihlerine bağlı olarak sodyum oranı yüksek olabilir.

Özet: Bol miktarda bitkisel gıda içeren (kalp hastalığı, belirli kanser türleri ve tip 2 diyabet riskinin daha düşük olması gibi) daha dengeli bir diyetin sağlık üzerindeki etkilerini destekleyen veriler ve çok sayıda bilimsel kanıtın aksine, etçil diyetin uzun vadeli sağlık yararları sağladığına dair uzun vadeli bir kanıt yoktur.Aksine kolon kanseri riskinin görülme sıklığında üst sıralarda yer alır.

IBS ve Besin Kısıtlamaları

IBS Belirtileri ve Tetikleyicileri
İrritabl Bağırsak Sendromu (IBS), bağırsak kaslarının işlevini etkileyen ve kadınlarda erkeklerden daha yaygın görülen bir rahatsızlıktır. IBS’nin dört genel türü vardır ve her biri için farklı semptomlar vardır. Bu varyasyonlara ve cinsiyete atfedilen bazı farklılıklara (örneğin hormonların etkisi) rağmen, IBS’nin bazı tipik semptomları vardır. Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, doktorunuza danışmanız iyi bir fikir olabilir:
Bağırsak hareketlerinizin kıvamında veya görünümünde değişiklikler
Bağırsak hareketlerinin sıklığında değişiklik
Bağırsak hareketlerinde ağrı
Sık şişkinlik, kramp

IBS için Beslenme Yaklaşımları

IBS’de genellikle Düşük FODMAP diyetiyle başlar. Sindirim sorunları olan kişilerin emilimi zor olabilecek sorunlu şeker türlerini azaltmaya odaklanan bir beslenme planıdır. Bu yaklaşımda genellikle ilk adım bir FODMAP eliminasyon aşamasıdır ve sorunlu yiyecekleri belirlemeye yardımcı olur. Birkaç hafta sonra, diyete bazı FODMAP içeren yiyecekler yeniden dahil edilir ve semptomlar not edilir.

FODMAP’lerden kaçınmak, IBS’li bazı kişilerde semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir, ancak herkes buna yanıt vermeyebilir. Probiyotik takviyesi ve lif takviyeleri de dahil olmak üzere diğer diyet yaklaşımları da kullanılabilir.

Uzman bir beslenme uzmanından yardım almak, Düşük FODMAP diyetiyle başa çıkmayı kolaylaştırır, kişiselleştirilmiş bir plan ve destek sağlar. IBS yönetiminin bu yönüyle başarılı olma olasılığınızı artırabilir.

BİYOTEKNOLOJİK İLAÇ DOSYASI: İNFLİKSİMAB
YAŞ ALIN AMA YAŞLANMAYIN DEMEK KOLAY AMA GERÇEKTENDE BUNUN YOLU VAR MI?
YEŞİL PASAPORT ECZACILARIN HAKKI
TÜRKİYE’DE İLAÇ FİYATLANDIRMA SİSTEMİ VE SORUNLARI
ECZACILIĞIN GÜNÜMÜZDEKİ GELİŞİMİ
Bu yazıyı paylaşın
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Eposta Linki kopyala Yazdırın
Önceki yazı İMMÜN YETMEZLİK TEDAVİLERİ, PRİMER İMMÜN YETERSİZLİĞİNE (PID) SAHİP HASTALAR İÇİN HAYATİ ÖNEME SAHİP!
Sonraki yazı Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında SGK Duyuru Yayımladı
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yeni eklenen haberler

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ STRATEJİK VİZYON VE GELECEK PERSPEKTİFİ ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Haberler
25 Ekim 2025
Eczacılık Uygulamalarında Bilimsel Rehberler: Stabilite Kılavuzları Yayımlandı
Haberler
24 Ekim 2025
TEB, T.C. Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü ile Görüştü
Haberler
24 Ekim 2025
TEB, T.C. Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Sayın Dr. İsmail İlhan Hatipoğlu İle Görüştü
Haberler
24 Ekim 2025
Raflar Boş, Hastalar Çaresiz, Eczacılar İflas Eşiğinde: ‘Sağlıkta Tasarruf Ediliyor Hastaları Kaybediyoruz’
Haberler
24 Ekim 2025

Eczacı Dergisi Kurumsal

İmtiyaz Sahibi: Meral Günay Öztürk
Yayıncı Kuruluş: Novi Medya Merkezi İletişim ve Yayıncılık A.Ş.
Genel Yayın Yönetmeni ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü: Çetin Öztürk
Grafik Tasarım: Filiz Erdem
Editör: Songül Türe
Pazarlama Yönetmeni: Kübra Yeşildirek
Dijital Pazarlama Yönetmeni: Tuğba Taylan
Muhabir: Kemal Genç

Ad imageAd image

Gizlilik ve Çerez Politikası | KVKK Aydınlatma Metni | Kullanıcı Sözleşmesi

İletişim Bilgileri

A: Eski Büyükdere Caddesi
Maslak İş Merkezi No:37 Kat: 5
Maslak/İstanbul
T: (0212) 256 67 67
F: (0212) 256 34 33
E: eczaci@eczacidergisi.com

Eczacı DergisiEczacı Dergisi
Takip edin
© 2024 Eczacı Dergisi - Web sayfalarında yer alan tüm bilgi, döküman, fotoğraf, video, görüntü, metin, vb. herhangi bir içerik izin alınmadan kullanılamaz. Tüm hakları saklıdır.
adbanner
Hoşgeldiniz

Hesabınıza giriş yapın

Username or Email Address
Password

Şifre hatırlatma