Koronavirüs salgınıyla birlikte başlayan ilaç tedarikindeki sorunlar devam ederken, Almanya’da hükümet, zor bulunan ilaçların kolay tedariki için tedbirler aldı. Federal Meclis, ilaç tedarikinde yaşanan sorunu önlemek amacıyla, ilaç satışının daha kârlı hale gelmesi için ilaç üreticileri üzerindeki maliyet baskısını azaltmayı amaçlayan yasayı kabul etti.
YASA, çocuk ilaçları için fiyat kurallarının gevşetilmesini, sabit tutarların ve indirim sözleşmelerinin kaldırılmasını öngörüyor. Yasa aynı zamanda telefonla hastalık raporunu da mümkün hale getiriyor. Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, bazı durumlarda kanser ilaçları, antibiyotikler ya da çocuklara yönelik ilaçların yurtdışında bulunmasına rağmen Almanya’da olmadığını belirtirken, patent dışı ilaçların arzının son yıllarda ‘aşırı tasarruf’ nedeniyle önemli ölçüde kötüleştiğini ifade etti. Reformla birlikte federal hükümetin gelecekte darboğazlardan kaçınmak için hedefini belirlediğini kaydeden Lauterbach, özellikle çocuklar için sağlık sigortaları tarafından yapılan ek harcamaları haklı buldu ve “Eğer buradan tasarruf edersek, bu etik olmaz” diye konuştu
YENİ YASA NELERİ ÖNGÖRÜYOR?
İLAÇLAR İÇİN GÜVENLİK TAMPONU: Sağlık sigortası fonları ile indirim sözleşmesi olan tüm ilaçlar için üreticilerin bir stok tutması gerekecek. Bu stok, altı aylık ortalama tedarik miktarı kadar büyük olacak. Ancak patent dışı ilaç üreticileri birliği Pro Generika, bunun için üretim kapasitelerinin yetersiz olduğu konusunda uyarıda bulundu. Ayrıca stoklamanın daha da fazla maliyete neden olacağı belirtildi.
ÇOCUKLAR İÇİN İLAÇLAR: Çocuk ilaçlarında, toplu alıcılar olan sağlık sigortaları için fiyatları düşüren indirim sözleşmeleri yapılmayacak. Ayrıca üreticilerin satış fiyatlarını bir defaya mahsus olmak üzere son geçerli referans fiyatın yüzde 50’sine kadar yükseltmelerine izin verilecek. Bundan sonra çocuk ilaçları için yeni bir referans fiyat belirlenmeyecek. Buna ek olarak, toptancılar genellikle stoklarında dört haftalık bir tedarik bulundurmak zorunda olacak.
ECZANELER VE SAĞLIK SİGORTASI FONLARI: Yeni yasayla birlikte eczanelerin aynı etken maddeye sahip ilaçların bulunmaması halinde bu ilaçlara geçiş yapmaları kolaylaştırılacak. Buna ek olarak, Federal İlaç Enstitüsü piyasadan daha fazla bilgi alacak ve bir erken uyarı sistemi kuracak. Sağlık sigortası ihalelerinde Avrupalı üreticilerin, ilk etapta antibiyotiklerde olmak üzere daha fazla söz sahibi olması sağlanacak.
KURTARMA GÖREVLİLERİNİN YETKİSİ: Acil sağlık görevlileri, örneğin ciddi kazalarda, o sırada doktor bulunmasa bile ağrı kesici anestezi verebilecek ve yasal olarak koruma altına alınacak.
TELEFONLA HASTALIK RAPORU: 2020 yılında patlak veren koronavirüs salgını döneminde, hastalıkların ciddi semptomları olmaması ve doktorun hastayı daha önceki tedavilerden zaten tanıması koşuluyla, doktorun ofisine gitmeden telefonla hastalık izni almak artık kalıcı olarak mümkün hale gelecek. Bu düzenlemeyle, muayenehanelerin ve hastaların, özellikle de çocuklu ebeveynlerin rahatlatılması hedefleniyor.
https://www.hurriyet.com.tr/avrupa/yeni-yasayla-ilac-tedariki-kolaylasacak-42289644