Hasan Derman konuşmasından sonra bugünün bundan sonraki yıllar için “Eczacılar Günü” olmasını teklif etmiş ve hazirunun alkışlarıyla kabul edilmiştir. Talebe cemiyeti adına konuşmayı öğrenci Osman Arpacıoğlu yapmış ve çay akşam yedide bitirilmiştir.
1949 yılına gelindiğinde mezunlar çayı bu sefer 21 Mayıs’ta yine Taksim Belediye Gazinosu’nda düzenlenmiş ve Hasan Derman yaptığı konuşmasında değişmez bir eczacılık günü temennisini bir kez daha tekrarlamıştır. İlhami Tez’in bu seneki çayı anlatan yazısında bulunan şu bölüm ilgi çekicidir: “…Gönül arzu eder ki, bu kadar büyük bir ehemmiyet kazanan ve bilhassa ikinci dünya harbinden sonra Türk eczacı ve laboratuvarcısının daha fazla birleşip kenetlenmesini icap ettiren mesleğin her yıl değişmeksizin kutlanan bir günü çoktandır teessüs etmiş olsun.
Böyle bir ihtiyacı ilk hissedenlerden biri olan Sayın Eczacı Hasan Derman, geçen sene 29 Mayıs’ta yapılan toplantıdaki güzel ve canlı konuşmasında bugünün gelecek yıllar içinde bir eczacılık günü olmasını teklif ettiği ve teklifi tam bir anlayışla karşılandığı halde 29 Mayıs’ı bu sene 21 Mayıs’a tahavvül etmiş gördük.
Üstelik çaya gelenlerin hemen yüzde sekseni de genç arkadaşlardan ibaretti. Hasan Derman bu seferki konuşmasında da aynı mevzuya temas etmiş, karşılama ve tanışma çaylarının memleket eczacılığının yıl dönümü, bayramı olması temennisini büyük bir samimiyet ve heyecanla ifade etmiştir. Bu nüshamızın başmakale sahifelerinde de eczacı gününü ele alan ve müspet teklif yapan bir yazı görülecektir. Temenni ediyoruz ki, artık bugün tarihi, hatta saati değişmeksizin devam etsin ve hem genç eczacıların hayata atılışı hem de yurt eczacılığının gelecekle geçmişi aynı bayram gününde kutlansın.” İlhami Tez’in bu yazısının olduğu “Farmakoloğ” sayısında da Remzi Kocaer tarafından eczacılık günü ile alakalı bir makale yazılmış ve gün tespiti yapılmıştır. Ve fakat yukarıdaki ifadelerden de anlaşılacağı üzere “Eczacılık Günü” fikrini ilk defa dile getiren Remzi Kocaer değildir. Kocaer, makalesinde değişmez bir eczacılık günü için tarih önerisinde bulunmuştur.
1950 Mezuniyet Çayı’ndan bir fotoğraf.
1950 yılındaki mezuniyet çayı yine Taksim Belediye Gazinosu’nda ve bu sefer 27 Mayıs tarihinde yapılmıştır. 27 Mayıs 1950 tarihinde yapılan bu mezuniyet çayıyla ilgili yazı yazan İlhami Tez bir önceki yıl olduğu gibi aynı temennileri kaydetmiştir: “…Gönül arzu ediyor ki, bu yıllık toplantıların artık sabit ve değişmez bir günü olsun. İdare Heyeti, bugünü Okul idaresiyle daha esaslı ve direkt bir temas neticesinde bütün Türkiye çağında akislendirerek kutlasın. Hatta mesela, onu, diploma tevzii veya buna benzer bir güne rastlatsın.
Bu güzel geleneğin tesis edenlerden, bu teşebbüsü de bekliyor ve onu böyle hemen imtihanların arifesinde ve rastgele tesbit edilmiş bir güne rastlamaktan kurtarmalarını bilhassa temenni ediyoruz.”
1951 yılında Taksim Belediye Gazinosu’ndaki mezuniyet çayı ise 26 Mayıs’ta yapılmıştır. Açılış konuşmasını Türkiye Eczacıları Cemiyeti Başkanı İsmet Somer yapmış ve Eczacı Okulu Müdürü Üveis Maskar, Naşit Baylav, İsmail Hakkı Yeşilyurt, Hasan Derman ve Talebe Cemiyeti Gültekin Ulusoy birer konuşma yapmışlardır. Bu yılki çayda eczacılık günüyle ilgi herhangi bir not düşülmemekle birlikte eczacılar ve öğrenciler için geleneksel hale gelen mezuniyet çayında eğlenceli bir gün geçirmişlerdir.
1951 Mezuniyet Çayı’ndan bir fotoğraf
1950 Mezuniyet Çayı’nda Türkiye Eczacıları Cemiyeti Başkanı İsmet Somer açılış konuşmasını yaparken.
1951 Mezuniyet Çayı’nda Eczacı Okulu Talebe Cemiyeti Başkanı Gültekin Ulusoy açılış konuşmasını yaparken.
1951 Mezuniyet Çayı’ndan bir fotoğraf.
Dipnotlar
1.Eski Bir Gazeteci [İlhami Tez]; Kendi Âlemimizden Röportajlar: “Mezunlar Çayı”, Farmakoloğ 18, 6 (1948): 194-199.
2. İ. T. [İlhami Tez]; “Belediye Gazinosundaki Danslı Çay”, Farmakoloğ 19, 5 (1949): 187-190.
3. İ. T. [İlhami Tez]; “1949-1950 Mezunlarını Karşılarken”, Farmakoloğ 20, 5 (1950): 183-184.
4. “Genç Eczacıları Karşılama Çayı”, Farmakoloğ 21, 5 (1951): 204-217.
1947’den itibaren yapılmaya başlanılan mezuniyet çaylarında “Eczacılık Günü” fikri her defasında dile getirilmiş ve değişmez bir gün fikri üzerinde durulmuştur. Resmi olarak 1968 yılında 14 Mayıs’ın “Eczacılık Günü” kabul edilmesinden önce 1948 yılından itibaren yapılan mezuniyet çayları “Eczacılık Günü” kutlamaları olarak değerlendirilebilir. Eczacılık Günü’nün fikir hakkını da (ilk dile getireni) bir yere teslim etmek gerekirse 1947 yılındaki mezuniyet çayından sonra “Farmakoloğ” dergisinde yayınlanan anonim yazıdan dolayı Türkiye Eczacıları Cemiyeti’ne teslim etmek uygun olabilir.
Bitti.
FOTO1: 1950 Mezuniyet Çayı’ndan bir fotoğraf.
FOTO2: 1951 Mezuniyet Çayı’ndan bir fotoğraf.
FOTO3: 1951 Mezuniyet Çayı’ndan bir fotoğraf.
FOTO4: 1951 Mezuniyet Çayı’nda Eczacı Okulu Talebe Cemiyeti Başkanı Gültekin Ulusoy açılış konuşmasını yaparken.
FOTO5: 1950 Mezuniyet Çayı’nda Türkiye Eczacıları Cemiyeti Başkanı İsmet Somer açılış konuşmasını yaparken.
FOTO6: 1951 Mezuniyet Çayı’ndan bir fotoğraf.