2020 yılı geçti geçmesine ama birçok alışkanlık ve faaliyetlerimizi değiştirdi, bozdu! Günlük rutinde yaptığımız işlerden devletteki protokol işlerine kadar her şeyi çevrimiçi olarak yapar olduk. Umarım 2021’de, yapılmaya başlanılan aşıların sonucunda normalleşebiliriz.
2020 yılı geçti geçmesine ama birçok alışkanlık ve faaliyetlerimizi değiştirdi, bozdu! Günlük rutinde yaptığımız işlerden devletteki protokol işlerine kadar her şeyi çevrimiçi olarak yapar olduk. Umarım 2021’de, yapılmaya başlanılan aşıların sonucunda normalleşebiliriz.
2020 yılının birçok gününü sokağa çıkma yasakları sebebiyle evlerimizde geçirdik. Öyle sanıyorum evde geçirilen bugünlerin en verimlisini Emre Hoca yaşıyor. Zira 2019 yılı sonlarında Periyodik Çizelgenin 150 Yıllık Öyküsü (1869-2019)1 isimli kitabını yayınladıktan sonra 2020 başında da Eczacı Mektebi (1909-1933)2 isimli ansiklopedik bir kitabı bilim camiasına kazandırmıştı. Bu iki kitabı sizlere ayrıntılı olarak tanıtmış ve görüşlerimi ifade etmiştim.3 Dedim ya 2020’nin en verimlisini Hoca yaşıyor diye. Yıl bitmeden bir sürpriz daha yaptı, bir sergi ve sergi kataloğu hazırladı.
Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Yükseköğrenim Diploma ve Belgeleri isimli sergi İstanbul Üniversitesi tarafından rektörlük binasında açıldı. Maalesef corona virüs sebebiyle sergiye ziyaretçi kabul edilmedi. Üniversitenin senato üyelerinin katıldığı programla (Emre Hoca da açılış konuşmasını çevrimiçi olarak Sapanca’daki evinden yapmış) sergi açıldı. Serginin ardından Hocamız serginin kataloğunu hazırladı ve İstanbul Üniversitesi Yayınları’ndan basıldı. Basılan bu kataloğa çevrimiçi ulaşmak mümkün.
Üniversiteye ait https://iupress.istanbul.edu.tr/tr/search/book adresinden pdf haline ulaşabilirsiniz. Bu bilgilerden sonra size kitabın içeriğinden bahsetmek istiyorum.
Hoca, kendi koleksiyonunda bulunan tüm diploma ve belgeleri bizlerin önüne sermiş. Her bölümün başına o okulla ilişkin kısa bilgi verdikten sonra Osmanlıca olan diploma ve belgelerin transkripsiyonlarını da ekleyerek harikulade bir tarihsel yolculuğa çıkmamızı sağlamış. Büyük bir ustalıkla ve ince işçilikle tüm görsel malzemenin görüntüsü mükemmelleştirilmiş. Kitapta, Hocanın kendi koleksiyonun yanında belirli bir alan veya okul için kronolojik açıdan boşluk olan yerlerde sürekliliği sağlamak amacıyla çeşitli kaynaklardan alınan bazı diploma ve belgelere de yer verilmiş. Diplomaların yanında önemli kişi ve olaylara ilişkin kısa açıklamalar da bulunmaktadır.
1 Emre Dölen, Periyodik Çizelgenin 150 Yıllık Öyküsü (1869-2019), İstanbul: Türkiye Kimya Derneği Yayınları, 2019, 220 sayfa.
2 Emre Dölen, Eczacı Mektebi (1909-1933), Ankara: Türk Eczacıları Birliği Eczacılık Akademisi Yayınları, 2020, 492 sayfa.
3 Eyüp Talha Kocacık,“Periyodik Tablo 150. Yılını Tamamlarken” Eczacı 15, 178 (Aralık 2019): 26-27.; Eyüp Talha Kocacık, “Emre Hoca’dan Eczacılık Tarihine Dev Hizmet,” Eczacı 17: 182 (Mayıs 2020): 28-29.
Emre Dölen, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Yükseköğrenim Diploma ve Belgeleri. İstanbul: İstanbul Üniversitesi Yayınları, 2020, 247 sayfa.
Emre Hoca kitabı beş bölümden oluşturmuş.
Hazırlanan bu beş bölüm fakülte ve
bölümlere göre ayrı başlıklara ayrılmıştır.
Bölüm ve başlıklar şu şekildedir:
1. Bölüm: Tıp ve Sağlık Bilimlerine İlişkin Diploma ve Belgeler
Bu başlık altında: tıp, dişçilik, ebelik, eczacılık ve veterinerlik bölümlerine ait diploma ve belgeler bulunuyor.
2. Bölüm: Sosyal Bilimlere İlişkin Diploma ve Belgeler
Bu başlık altında: edebiyat, hukuk, ilahiyat, İnâs Darülfünunu ve Ticaret Mekteb-i Âlisi’ne ait diploma ve belgeler bulunuyor.
3. Bölüm: Fen Bilimlerine İlişkin Diploma ve Belgeler
Bu başlık altında: fen fakültesine ve kimya bölümüne ait diploma ve belgeler bulunuyor.
4. Bölüm: Çeşitli Mühendislik Dallarına İlişkin Diploma ve Belgeler
Bu başlık altında: inşaat, maden, ziraat ve orman mühendisliği bölümlerine ait diploma ve belgeler bulunuyor.
5. Bölüm: Çeşitli Diploma ve Belgeler
Bu başlık altında da direk yükseköğrenimle ilişkili olmamakla birlikte ilginç nitelikteki bazı diploma, belge ve pasolar gösterilmiş. Bu bölümün sonuna ayrıca da Türkiye’de Yüksek Öğretimin Kısa Kronoloji isimli bir kronoloji hazırlanmış.
Koleksiyonda bulunan zengin malzemenin görücüye çıkması herkesi pek memnun etti. Memnun olanların başında da Emre Hoca geliyor, kitabın önsözünü şu sözlerle bitirmiş: “Günümüzden elli sekiz yıl önce öğrenci olarak kapısından girdiğim ve daha sonra asistan ve doçent olarak on yedi yılımı geçirdiğim İstanbul Üniversitesi’nin bu sergi ve kitap projesine sahip çıkmasından dolayı başta Rektör Prof. Dr. Mahmut Ak olmak üzere Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayati Develi ile Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Sevtap Kadıoğlu ve Doç. Dr. Metin Ünver’e en içten teşekkürlerimi sunarım.”
Yani demem o ki Emre Hoca yine yapmış yapacağını! Ne diyeyim, ömrüne bereket Hocam.