Değerli Okurlarım her sene rutinde Lütfi Kırdar Kongre Merkezinde gerçekleştirilen BioExpo fuar ve kongresi Ekim ayında başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. İlaçla ilgili hem konvansiyonel hem de biyoteknolojik ilaçların tartışıldığı kongreye yaklaşık 1000 katılımcı katıldı. Aşağıda genel bilgileri sizlerle paylaşmak istedim.
BioExpo Nedir?
BIOEXPO, tüm yaşam temelli bilim disiplinlerinin ve endüstriyel sektörlerinin bütünleşmiş ve sinerji üreten etkinlikler bütününü kapsayan “Yaşam Bilimleri Platformudur”. BIOEXPO kapsamında çalıştaylar, eğitim programları, sempozyumlar, konferans ve seminerler, paneller, endüstriyel ürün ve teknoloji sunumları birlikte bulunur ve tüm disiplinler için geniş çaplı bir “network” oluşturur.
BIOEXPO; Biyoteknoloji, Laboratuvar/ Analiz, Farmasötik/Nutrasötik ve Temizoda endüstrilerini alan olarak kapsar. Ülkemizin biyoteknoloji alanında politikalar üreten kamu kurum ve kuruluşları, teknoloji geliştiren merkezler, yaşam bilimleri endüstrilerinin tüm alanlarında üretim yapan kuruluşlar, ilgili bilimsel disiplinlerin akademik kurumları ve tüm bu alanlardaki uzman ve profesyoneller BIOEXPO Yaşam Bilimleri Platformu’nun bileşenleri, katılımcılarıdır.
2015 yılından beri Yaşam Bilimleri alanında güncel konuları tartışmak, yeni gelişmeleri katılımcılar ile paylaşmak ve endüstriyel ilerlemeye katkıda bulunmak için gerçekleştirilen BIOEXPO, 2023 yılında da en güncel konuları işlemeye devam etti. Pandemi koşullarının iyileşmesi ile 2022 yılından itibaren tekrar yüz yüze yapılan etkinlik birçok endüstri profesyonelini yaşam bilimlerindeki ortak başlıklar çevresinde bir araya getirdi Onlarca konu üzerinde, alanında uzman kişilerce gerçekleştirilecek Ar-Ge sunumları, paneller, sempozyumlar, açık laboratuvar etkinlikleri ve atölyeler ile dolu dolu bir etkinlik 25-27 Ekim 2023 tarihinde delegeleri ve ziyaretçileri ile buluştu.
BioExpo Yaşam Bilimleri Fuar ve Etkinlikleri bu yıl da büyük bir başarıyla gerçekleştirildi…
BIOEXPO 2023 Yasam Bilimleri Fuarları 25-27 Ekim 2023 tarihlerinde ICEC-İstanbul Lütfi Kırdar Fuar ve Kongre Merkezi’nde ziyaretçi ve katılımcılarını ağırladı. Temizodalar, laboratuvar sistemleri, ilaç endüstrisi ve biyoteknoloji alanlarında ürün ve hizmet sunan katılımcı firmaların yer aldığı fuar üç gün boyunca 3543 profesyonel ziyaretçi tarafından ilgiyle izlendi. Ziyaretçilerin %86’sı doğrudan ilgili konularda faaliyet gösteren sektör ve endüstrilerin bileşenlerinden oluştu.
Fuarla eş zamanlı olarak gerçekleştirilen mesleki ve bilimsel etkinlikler gerek fuar ziyaretçileri ve delegeler, gerekse katılımcı kuruluş yetkililerince ilgiyle izlendi. Fuar katılımcısı firmaların fuar boyunca ürün sergilemelerindeki zenginlik ve çeşitlilik, fuarın gerek sunum salonlarında gerekse özel alanlarında yaptıkları ürün tanıtımları, sunumlar, eğitim programları ile BIOEXPO, Yasam Bilimleri alanlarının bilim-teknoloji-endüstri tabanlı Ekosistemini oluşturdu.
BioExpo 2023’de Hangi Etkinlikler Vardı?
BIOEXPO Fuarı ve Etkinlikleri bu yıl birçok meslek örgütü ve kurum tarafından da resmi olarak desteklendi. Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Boğaziçi Üniversitesi Biyoteknoloji Enstitüsü, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB), Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBITAK), Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Temizoda Teknolojileri Derneği, Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD), Türkiye İlaç Sanayi Derneği (TİSD) başta olmak üzere çesitli kurumlar hem fuarı resmi olarak desteklediler hem de gerçekleştirdikleri etkinlikler ve programlarla fuara farklı bir boyut kattılar. Fuar kapsamında birçok kurum ile çok önemli sempozyumlar, yarışmalar, eğitimler ve toplantılar gerçekleştirildi.
Ulusal ve Uluslararası Konvansiyonel ve Biyoteknolojik İlaç Üretim Stratejileri ve Tedarik Zinciri Sempozyumu
Bilimsel iş birliğinin Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı tarafından gerçekleştirildiği Ulusal ve Uluslararası Konvansiyonel ve Biyoteknolojik İlaç Üretim Stratejileri ve Tedarik Zinciri Sempozyumu 26-27 Ekim tarihlerinde 2 gün boyunca gerçekleştirildi ve fuarın en ilgi çeken etkinliklerinden biri oldu.
Etkinlik TİTCK, TÜBİTAK, TÜSEB ve SGK kurumsal destekleri ile gerçekleştirildi.
Aynı zamanda ilaç endüstrisinde faaliyetlerini sürdüren birçok büyük üretici kuruluş da sempozyuma katkı sağladı ve tematik oturumlar gerçekleştirildi. İlaç endüstrisinde en güncel çalışmaların alanında uzman kişilerce tartışıldığı sempozyumda aşağıdaki konular da dahil olmak üzere birçok önemli konu 80’den fazla konuşmacı ile 19 oturumda gerçekleştirildi.
Hücreden Bitmiş Ürüne Biyoteknolojik İlaçlar: Kalite, Etkinlik ve Güvenlik
Türkiye’de Hastaların Yenilikçi İlaçlara Erişimi ve Sürdürülebilirlik
Dünya’da ve Türkiye’de Biyoteknolojik İlaçların Yeri ve Klinik Çalışmalardaki Yeni Trendler
Sağlıkta İnovasyon ve Girişimcilik
İlaç Sektöründe Fikri Mülkiyete İlişkin Davalar ve Reklam Hukukuna Genel Bakış
Besin Destekleri ve Dermokozmetik Üretiminde Gelecek
Farmasötik Biyoteknolojide Yenilikçi Yaklaşımlar
Sentezden Bitmiş Ürüne Konvansiyonel İlaç Üretimi ve Güncel Teknolojileri
Konvansiyonel ve Biyoteknolojik İlaçlarda Preklinik Çalışmalar
Ulusal ve Uluslararası İlaç Üretiminde Öncelikli Tedavi Alanları ve Klinik Çalışmalar
Sempozyum’un ana konu başlıklarını oluşturdu.
GMP Ek1 Kılavuzu 2022 Revizyonu ve Uygulamadaki Değişiklikler Sempozyumu
Temizoda Teknolojileri Derneği ve ICCCS iş birliği ile gerçekleştirilen ve özellikle temizoda konsepti ile çalışan her firmayı yakından ilgilendiren bir diğer sempozyum olan GMP Ek1 Kılavuzu 2022 Revizyonu ve Uygulamadaki Değişiklikler Sempozyumu;2022 Ağustos ayında GMP Ek-1 Klavuzunda yapılan değişiklik başta olmak üzere Kontaminasyon Kontrol Stratejisi, Çevresel İzleme ve Temizoda Sınıflandırma Süreçlerinde Güncel Gelişmeler, Aseptik Proses Simülasyonu, Mikrobiyolojik İzleme ve Dezenfeksiyon Süreçlerinde Güncel Gelişmeler ve Tesis Tasarımı Özel İhtiyaçlara Yönelik Güncel Gelişmeler konuları alanında uzman kişiler tarafından işlendi ve özellikle endüstri profesyonelleri tarafından yoğun ilgi gördü.
İlaç Geliştirmede Yapay Zekanın Rolü Sempozyumu
Başından sonuna kadar planlanmasını; BioYoung, MBG Türkiye, BioClub, Unilab, TBD Junior Biologist, ve ISPE olmak üzere öğrenci temelli dernek ve grupların gerçekleştirdiği Sempozyum, güncel anlamda en önemli konulardan biri olan yapay zekâ konseptinin ilaç endüstrisindeki yerini, önemini ve güncel gelişmelerini içeriyordu. Yapay zeka alanındaki yeni gelişmelerin ve buna paralel olarak ilaç üretimindeki proseslerde yapay zekanın kullanılabileceği alanların gündeme getirildiği Sempozyum, büyük ilgi gördü.
OpenLab Eğitim Platformu
BioExpo Yaşam Bilimleri Fuarı için klasikleşen bir etkinlik olan OpenLab konsepti bu sene de katılımcılar ile buluştu. Bu yıl çok daha fazla ve önemli sponsorlar ile güçlenen OpenLab Eğitim Platformu yaşam bilimlerinde kariyerine ivme kazandırmak isteyen öğrenci, akademiysen ve endüstri profesyonelleri tarafından yoğun ilgi gördü. BioExpo, bilgiye erişimi artırmayı amaçlayarak yaşam bilimleri alanında pratik eğitimlerin önemini vurgulamış ve bu bilinci geliştirme amacı ile farklı içerikler ile online ve yüz yüze eğitim veren 4 değerli eğitim kurumunun desteği ile BioExpo Fuar ve etkinlikleri için gelenlere eğitime ulaşma olanağı sunarak üçüncü bir paylaşım kanalı açtı.
Eğitimler boyunca HPLC sistemleri, Yönetim sistemleri, Dokümantasyon sistemi, Spesifikasyon Dışı Durumlar, Biyoinformatiğe Giriş, ISO 14644-1 gibi konular alanında uzman kişilerce anlatıldı.
Uzman kisilerce özel sınıflarda yaşam bilimleri için çok önemli 8 ayrı konuda verilen OpenLab eğitimleri ile özellikle genç bilim insanları ve endüstri profesyonelleri kariyerlerinde her zaman kullanabilecekleri yöntemlere ve konseptlere dair çok önemli bilgiler edindi.
OpenLab eğitim platformu, 25-27 Ekim tarihlerinde 3 gün boyunca 10:00-18:00 saatleri arasında 16 kişilik sınıflarda 6 farklı konuda 3 farklı seviyede eğitimi projenin ana çözüm ortağı Lab Akademi ve diğer destekçileri olan Academia, Bioinformy ve ISO14644.com’un değerli eğitmenleri ile ücretsiz olarak genç bilim insanlarının ve sektör profesyonellerinin mesleki eğitim almalarını sağladı.
BioQuest Bilgi Yarışması
BioExpo, bu yıl moleküler biyoloji ve genetik, biyoloji ve biyomühendislik alanlarında okuyan öğrenciler için heyecan verici bir yarışmaya ev sahipliği yaptı. Bu yarışma, katılımcı gruplara bilimsel rekabet ortamı sağlamanın yanı sıra akran ağı oluşturmak, şirketleri tanımak, potansiyel iş alanlarını keşfetmek, öğrenci toplulukları ile iş birliği yapmak ve eğitimli paketleriyle biyolojik bilimler alanında yetkin bireyler oluşturmak amacıyla düzenlendi.
Bu heyecan verici yarışma, BIOEXPO’nun bir parçası olarak TBD Junior Biologists koordinatörlüğünde
MBG Türkiye, BioYoung ve UNILAB iş birliği çerçevesinde düzenlendi.
Genç bilim insanlarına ekip ruhunu asılamayı ve bilginin değerini göstermeyi hedefleyen BioQuest Bilgi Yarışmasında farklı illerden ve okullardan 14 ekip endüstri temsilcilerinin fuar alanında interaktif bir şekilde aktardığı veriler ve kendi teorik birikimleri ile yarıştı.
LabAkademi, ISO14644.com ve Bioİnformy sponsorluğunda gerçekleştirilen etkinlik genç bilim insanları tarafından yoğun ilgi gördü ve güzel ödüller ile ve dönmelerini sağladı.
İş Geliştirme Toplantıları
BioExpo bu yıl sadece sektörlerin öncü firmalarını ağırlamadı. Bu sene yaşam bilimleri endüstrisinin kilit taşı konseptlerini aramak için girişimler ve yolun başındaki profesyoneller yatırımcılar ve büyük firmalar ile bir araya gelerek ekonomik birlikteliklerin temellerini attı. Tematik alanlarda yenifikirler, yenioluşumlarile toplantılarda tartışıldı. Fikirler yeni iş birliklerin önünü açtı.
BioExpo Yaşam Bilimleri Fuarı ve Etkinlikleri 23-25 Ekim 2024 tarihlerinde her zamanki mekanında tüm paydaşları ile tekrar bir araya gelecek. “Daha İyiye” sloganı ile BioExpo 2024’de buluşmak dileğiyle…