Balıkesir’in Burhaniye ve Edremit ilçelerinde eczacılık yapmış önemli bir isim Çakıroğlu. Aileden eczacı olan Mustafa Bey, Körfez’in hatıralarındaki yerini koruyor.
Mustafa Bey 1911’de dünyaya gelmiş, 1935’te eczacı diplomasını almıştır. Eczacı olduktan sonra babası Eczacı İbrahim Çakıroğlu’nun 1908’de Burhaniye’de açtığı eczaneyi işletmeye devam etmiştir. İbrahim Bey’in eczanesi 1914-1929 yılları arasında amcası olan Rasim Çakıroğlu çalıştırmıştır. İbrahim Bey 1935’te vefat etmiş eczanesi bir yıl mesul müdürle idare edilmiş 1936’da da oğlu Mustafa Çakıroğlu eczaneyi işletmeye başlamıştır. 1958’de Mustafa Bey eczanesini Burhaniye’de Edremit’e taşımış ve vefat ettiği 1998’e kadar eczacılık görevini sürdürmüştür. Vefatın ardında ailesi eczaneyi bir süre idare etmiş sonra da Eczacı Mustafa Erdal Kınav’a devretmişlerdir.
Mustafa Bey’in eczanesine ait koleksiyonumda bulunan faturasının üzerinde koyduğu fotoğraflaraflar ve yazılar ile ilgili değerlendirmemi az sonra yapacak olup öncesinde bir iki karışıklığa değinmek istiyorum. Belki bu yazı bu karışıklığı gidermede etkili olur. 1945 tarihli faturada “Mustafa Hakkı Çakıroğlu Eczanesi” anteti bulunurken, faturaya basılan kaşede “Mustafa Çakıroğlu Eczanesi” yazarken antenin altında eczanenin açılış tarihi olarak 25/3/1936 tarihi varken kaşede 1935 tarihi bulunmaktadır. Ayrıca Kocaer’in 1949’daki almanağında Mustafa Bey’in “Devrim Eczanesi”nin sahibi olduğu belirtilmiştir. Sandalcı, Mustafa Bey’in Edremit’teki eczanesine ait yayınladığı etikette “Çakıroğlu Eczanesi” ismi yazarken Kocaer’in 1966 almanağında isim olarak “Mustafa Çakıroğlu Eczanesi” yazmaktadır. Eczaneye ait bu bilgilerde baskı hataları olabileceği gibi kısa süreli isim değişikliklerinin olması da muhtemeldir. Bu durumu belirttikten sonra Mustafa Bey’in faturasının üst kısmında bulunan görsellere göz atalım. Sol tarafta Türkiye haritasında Burhaniye’nin yeri belirtilirken sağda yöreden bir fotoğraf görülmektedir. Orta kısımda Mustafa Bey’in isim ve soy ismini baş harflerinde oluşan bir logo bulunmaktadır. Bu bölümün altına şu yazı yazılmıştır:
Tarihi, coğrafyası, çeşidli gelir kaynakları, engin zeytinliklerin süslediği zümrüt bir ova ortasında eninden üç defa fazla boyu ile okyanosların yemyeşil gövdelerine yaslanmış nâdide bir gemiyi andıran, çalışkan halkı tarafından tabiata ait güzelliklerine yeni yeni eser ve kaynakları eklenerek manevî, maddî alanda her yıl bir az daha gelişen BURHANİYE (Kemer).
Şekil 2: Mustafa Bey’in eczanesine ait 1945 tarihli fatura (Eyüp Talha Kocacık Koleksiyonu)
Burhaniye ve halkı için yapılmış daha büyük övgü var mıdır, bilemem!
Mustafa Bey Kemer Şişe Zeytinyağı, Kemer Kolonyası, Mustafa Çakıroğlu Kolonyaları, Kemer Tuvalet Sabunu, Hanım Kolonyası, Mustafa Çakıroğlu Çocuk Pudrası gibi ürünler üretmiş hem kendine hem de Burhaniye’ye marka değeri oluşturmaya çalışmıştır. 1937’de Burhaniye Halkevini kütüphanesinde çalışmış olan Mustafa Bey, Edremit’e taşındıktan sonra da körfez için sayısız projeler üretmiştir. Memleketi için uğramış, üretmiş, didinmiş olan Mustafa Bey’in ismi vefatının üzerinde yıllar geçmiş olmasına rağmen anılır olmuş.
2010 yılında Balıkesir’de bulunan havaalanın isim üzerine yapılan bir tartışmada dönemin Burhaniye Belediye Başkanı Fikret Akova, Mustafa Bey’in “Körfez bir bütündür” sözüne atıf yaparak Edremit ve Burhaniye’nin birlikteliğini vurgulamıştır.
Mustafa Bey ile ilgili daha neler yazılır, neler. Ne yazsak eksik kalır…
Mesleğini memleketine adamış meslektaşımız Mustafa Çakıroğlu’na saygı ve rahmetle…