Atabay İlaç Medikal Direktörü Uzman Dr. Murat Yaycı:
Hepatit B nedeniyle her yıl yaklaşık 820 bin kişi hayatını kaybediyor. 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü vesilesiyle konu ile ilgili uyarılarda bulunan Atabay İlaç Medikal Direktörü Uzman Dr. Murat Yaycı, Hepatit B’nin etkin ve güvenilir aşılar ile önlenebildiğini, hastalığın tedavisinde de etkili antiviral tedaviler olmakla birlikte tedavi sürecinin oldukça uzun olduğunu vurguluyor.
Hepatit virüsleri arasındaki en yaygın virüs olan Hepatit B nedeniyle tüm dünyada, her 30 saniyede 1 kişi olmak üzere yılda 820 bin kişi hayatını kaybediyor. Karaciğer hücrelerine saldırarak siroz, karaciğer yetmezliği veya karaciğer kanserine neden olabilen Hepatit B virüsünden aşı ve alınacak bazı önlemlerle korunabiliyor.
Atabay İlaç Medikal Direktörü Uzman Dr. Murat Yaycı, tüm dünyada Hepatit B virüsü bulaşmış ve kronik olarak bu virüsü taşıyan 296 milyon kişi bulunduğuna dikkat çekiyor. Sağlıklı kişilerin büyük bir kısmının Hepatit B virüsü ile infekte olduğunda, virüsle savaşarak kanından virüsü temizlediğini belirten Yaycı, “Bu, yaklaşık 6 aylık bir süreçte gerçekleşiyor. Bu 6 ay boyunca hastalık başkalarına bulaştırılabilir. Erişkinlerin %5-10’u çocukların %30-50’si ve bebeklerin %90’ı virüsle savaşı kazanamazlar ve hastalık kronikleşir. Hastalığı kronikleşen kişilerde herhangi bir belirti olmasa bile virüs diğer kişilere bulaşabilir. Bu kişiler hastalıklarının ileri dönemlerinde karaciğer kanseri gelişimi açısından risk altındadır” diyor.
Hepatit B bulaşıcı bir hastalıktır
Hepatit B, etkin ve güvenilir aşılar ile önlenebiliyor. Doğar doğmaz ilk 72 saat içinde ilk aşı, 1. ayda ikinci aşı ve 6. ay bitiminde ise üçüncü aşı ile tam korunma sağlanabiliyor. Uluslararası Hepatit B aşılaması ülkemizde 1998 yılından bu yana uygulanıyor.
Hepatit B’nin bulaşıcı bir hastalık olduğunun altını çizen Murat Yaycı, Hepatit B’nin bulaştığı alanlara da dikkat çekiyor: “Kontrol edilmemiş kan nakli ya da kan ürünlerinin kullanımı, sterilize edilmemiş araçlarla tıbbi veya diş müdahalelerinde bulaşma gerçekleşebiliyor. Virüsü taşıyan anneden bebeğe doğum sırasında geçiş olabiliyor. Kullanılmış enjektör, tıraş bıçağı, diş fırçası gibi eşyaların paylaşımında da hastalık bulaşabilir. Hastalık, sterilize edilmemiş araçlarla dövme ya da vücut takılarının uygulanması veya güvenli olmayan cinsel ilişkide de bulaşabiliyor.”
Tedavi için çeşitli ilaç seçenekleri mevcut
Murat Yaycı hastalığın tedavisi ile ilgili ise “Kronik Hepatit B tedavisinde çok çeşitli ilaç seçeneği mevcut. Tedavi ile hastalık kontrol altına alınabilmekle birlikte virüsün vücuttan tamamen uzaklaştırılması genellikle mümkün olmuyor. Bu yüzden de tedavi gerekirse ömür boyu alınması gerekiyor. Genel olarak tedavi, hastalığın derecesine göre ağızdan alınan bir antiviral ilaçtan karaciğer nakline kadar değişiklik gösteriyor” ifadelerini kullanıyor.