Aramızda henüz hiç besin takviyesi kullanmadım diyen kişi sayısı oldukça azdır. Birçoğumuz hangi takviyenin neye iyi geldiğine bile hâkim diyebilirim. Hatta bir çoğumuz hangi takviyenin hangi formda daha iyi olduğunu bilecek kadar bile ilgili. Bunun nedenlerinden bazıları yaşadığımız salgın durumu veya yediğimiz besinlerin içeriğindeki besin ögelerinin azalması ile yaşadığımız vitamin mineral eksiklikleri diyebiliriz. Bakıldığında yaşadığımız bu durumların bizi besin takviyeleri kullanmaya ve onlar hakkında bilgi sahibi olmaya ittiğini görüyoruz.
Besin takviyeleri; yeterli miktarda tüketilmeyen besinlerin hap, tablet, kapsül ve sıvı formlarda tüketilmesi durumudur. Bu takviyeler vitamin, mineral, yağ asitleri, fonksiyonel gıdalar ve bitkisel gıdalar olabiliyor. Ek olarak kullanılan tüm takviye edici gıdaların olumlu olumsuz yönleri bulunmaktadır.
Bu noktada bizlerinde çokça gördüğü yapılan araştırmalarında desteklediği bir durum mevcut. Eksikliği tespit edilen vitamin veya mineralin takviye edilmesi ile eksikliğinin
giderildiği ve eksikliği sonucu yaşanan çoğu semptomun şiddetinin azaldığı görülmüştür.
Bu ve buna benzeri durumlarda besin takviyelerinin çoğunluğu insan vücudunda olumlu sonuç vermektedir.
Olumlu ve olumsuz yönlerine tam olarak değinmek istersek bazı olumlu yönleri kan değerlerinin doğru bir şekilde yükselmesi, çocuklarda büyüme gözlenmesi ve semptomların iyileşmesine bağlı iyi hissetme durumu diyebiliriz.
Besin takviyelerinin olumsuz yönlerine değinmeden önce besin takviyelerinin olumsuz yönlerinin oluşmasında başta gelecek temel neden hakkında konuşmamız gerekiyor. Bu
neden her zaman altını çizdiğimiz bilinçsiz besin takviyesi kullanımıdır.
Bilinçsiz besin takviyesi kullanımı, besin takviyelerinin gereğinden fazla veya gerektiğinden daha az kullanılması durumu olarak açıklayabiliriz. Besin takviyeleri gereksinimden fazla tüketildiğinde vitamin ve mineraller emilim için yarışmaya başlarlar ve bu vücut dengesi için tehlikeli bir durumdur. Bu durum uzun vadede bağırsak floramızı bozabilir. Bozulan bağırsak florası ile besin ögelerinin emilimi olumsuz etkilenebilir. Bunun sonucunda bir başka besin ögesi eksikliği ile karşılaşabiliriz ve bu duruma zemin hazırlamış olabiliriz.
Bakıldığında bilinçsiz tükettiğimiz besin takviyesi ile vücudumuzda bir başka besin ögesinin eksikliğine yol açmış olabiliyoruz. Olması gereken dozdan az kullandığımız takviyeleri ile de istediğimiz iyileşme cevabını alamamış oluyoruz. Bu durum semptomların iyileşme süresini uzatmış oluyor.
Tedavi için kullanılan dozunu bilmediğimiz takviyeleri, bizde eksikliği olmayan besin ögelerinin takviyelerini kullanmamalıyız.
Sonuç olarak bilinçli kullandığımızda besin takviyeleri ile istediğimiz değerlere ulaşabiliyor,
sağlığımıza kavuşuyoruz.