Bu siteyi kullanarak Gizlilik Politikası ve Çerezler'nı ve Kullanım Koşulları'nı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Eczacı DergisiEczacı Dergisi
  • Haberler
    • Bilgilendirici İçerikler
    • Türk Eczacıları Birliği
    • SGK Haberleri
    • Sağlık Bilgileri
  • Yazarlar
    • Prof. Dr. Ali Demir Sezer
    • Prof. Dr. Ekrem Sezik
    • Prof. Dr. Ş. Güniz Küçükgüzel
    • Bünyamin Esen
    • Meral Günay Öztürk
    • Uzm. Ecz. Sema Uysal Zeybek
    • Ecz. Vecihi Özerdemli
    • Ecz. Ahmet Olgay Altındağ
    • Ecz. Eyüp Talha Kocacık
    • Uzm. Dyt. Ezgi Öztürk
  • Röportajlar
  • Dergilik
  • Kaydettiklerim
Arayın
Entertainment
  • Haberler
    • Bilgilendirici İçerikler
    • Türk Eczacıları Birliği
    • SGK Haberleri
    • Sağlık Bilgileri
  • Yazarlar
    • Prof. Dr. Ali Demir Sezer
    • Prof. Dr. Ekrem Sezik
    • Prof. Dr. Ş. Güniz Küçükgüzel
    • Bünyamin Esen
    • Meral Günay Öztürk
    • Uzm. Ecz. Sema Uysal Zeybek
    • Ecz. Vecihi Özerdemli
    • Ecz. Ahmet Olgay Altındağ
    • Ecz. Eyüp Talha Kocacık
    • Uzm. Dyt. Ezgi Öztürk
  • Röportajlar
  • Dergilik
  • Kaydettiklerim
  • Anasayfa
© 2024 Eczacı Dergisi - Tüm hakları saklıdır.
Okunan: 10 Adımda Sağlıklı Beslenme
Giriş yapın
Bildirimler Daha göster
Font büyütücüAa
Eczacı DergisiEczacı Dergisi
Font büyütücüAa
Arayın
  • Anasayfa
  • Haberler
  • Röportajlar
  • Yazarlar
  • Dergilik
  • İletişim
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapın
Takip edin
  • Anasayfa
© 2024 Eczacı Dergisi. Tüm hakları saklıdır.
Eczacı Dergisi > Yazılar > Haberler > 10 Adımda Sağlıklı Beslenme
Haberler

10 Adımda Sağlıklı Beslenme

Uzm. Dyt. Ezgi Öztürk
Yazar Uzm. Dyt. Ezgi Öztürk - Uzman Diyetisyen
22 Mayıs 2022
Haberler
283 görüntüleme

Sağlıklı beslenme konusuna gelince, mitler ve yanlış anlamalar bolca bulunur. Sizler için sağlıklı beslemenin 10 adımını sıraladım.

Yeni ve genellikle çelişkili diyet tavsiyelerinin her geçen gün ortaya çıkmaya devam etmektedir. Ancak yemek yemenin temelleri gerçekten değişmez. Bir beslenme uzmanı olarak, sizlerin sıklıkla nasıl iyi beslenilmeli konusunda sahip olduğunuz bazı karışıklıkları
temizlemeye çalışmak istiyorum. Evet, bazı kurallar değişmez bakalım bunlar nelermiş;

Sebzelerle tabağınızı doldurun

Sağlıklı bir tabak oluşturmak için tabağınızın yarısını sebze ile doldurun. Tabiki de patatesi sebze düşünüp yarısını patates kızartması ile doldurmamız doğru olmayacaktır. Brokoli, yeşil fasulye, brüksel lahanası, lahana, marul, ıspanak, pazı vb. yeşil yapraklıgillerimizi
seçmek oldukça iyi bir seçim olacaktır. Tabağın diğer yarısına tahıl grupları ya da
baklagilleri, çeyrek kısmına ise sağlıklı yağ oranı düşük kırmızı et, balık, beyaz et türleri tercih edilebilir.

Dengeli bir kahvaltı yapın

Daha önce sıklıkla duymuş olmalısınız. Kahvaltı, günün en önemli öğünüdür. Sağlıklı bir kahvaltı yemek, metabolizmanızın düzgün bir şekilde çalışmasını başlatacaktır. Bilişsel
işlevlerinizi iyileştirmek ve gün boyunca daha iyi besin seçimi yapmanıza yardımcı olacaktır. İdeal beslenme basitçe genelleyecek olursak, protein (kaliteli protein yumurta, kırmızı et, bitkisel protein, kurubaklagil vb.), sağlıklı yağ (fındık, zeytinyağı, kanola vb.) ve bazı kompleks karbonhidratları (tam buğdaydan elde edilmiş tahıl ürünleri, lif içeriğinden zengin besin kaynakları vb.) içerir.

Açlıktan ölmeyin

Bu strateji sadece sağlıksız değil, daima vücudunuzun sizi geri tepmesiyle sonuçlanır. Gün
boyunca yeterli kaloriyi almaz iseniz, geceleri aşırı yüklenme olasılığınız artacaktır ya da iş yerinde sağlıksız atıştırmalıklara saldırma oranınız da doğru orantılı olarak artışı geçecektir.
Sağlıklı bir akşam yemeğine oturmak yerine, bir bardak dolusu soslu dondurma veya 1 koca dilim pasta gibi kalorili bombaya ulaşıp bütün gün kendinizce yeterli kaloriyi nasıl olsa almadım ve ‘’oldukça iyiyim’’ gibi düşünerek kendinizi ödüllendirme olasılığınız oluşabilir ve bu tamamen yanlış bir adım olacaktır.

Ne zaman dışarıda yemek yediğinizi kendinize sorun

Menüler çok yanıltıcı olabiliyor, hatta sağlıklı gibi gözükenlere bol tereyağı yüklenmiş olabilir veya yemek ağır soslarla boğulabilir. Kontrol altına almaktan korkmayın. Bir tabağın nasıl hazırlandığına dair ayrıntıları isteyin, hazırlayan aşçının basit, sağlıklı bir seçim aradığını ve onu sunduğunu bildiğinden emin olun.

Alışverişe çıktığınızda muhakkak bir plan yapın

Aç olduğunuzda mağazaya gitmek kötü bir fikirdir, daha akıllı bir alışveriş için iyi bir anahtar olmayacaktır. İnsanlar yaptığı en büyük hata, neye ihtiyaç duyduklarını bilmemek ve bunun yerine ilham almak için koridorlara göz atmaktır. Bu, daha fazla paketlenmiş ve işlenmiş gıdaları, daha az taze, mevsiminde gıdalar satın almanızı sağlar. Hafta boyunca yemek yapmayı düşündüğünüz yemek tariflerine dayalı bir listeyle içeri girin ve alışverişinizi, taze sebze-meyve, süt, et ve balık ürünlerinin bulunduğu bölümlerin çevresine odaklayın.

İşlenmiş gıdaları olabildiğince azaltın hatta tüketmeyin

Paketlenmiş veya önceden hazırlanmış yiyeceklerin hepsi sizin için kötü değildir, ancak akıllıca seçmek için besinlerin etiketlerini dikkatlice okumanız gerekir. İdeal olarak, donmuş sebzeler ve konserve fasulye gibi besleyici pişirmeyi kolaylaştıran sağlıklı seçeneklere yönelin ve koruyucular, gizli yağ kaynakları ve çok fazla şeker ve sodyum içeren bir paket
içeriğinden kaçının.

Sodyum ve şekeri sınırlayın

Kahve ve çaya şeker atmayı bırakmak, tuzlukları ortalıktan kaldırmak ya da delik sayısı az olan tuzluklara tuzu doldurmak doğru yönde atılacak adımlardandır. Makarna sosundan, peynir, pirinç karışımlarından ve hazır çorbalara kadar çoğu paketlenmiş gıdada sodyum ve
şeker oranı oldukça yüksektir. Örneğin kahvaltıda tükketiğiniz mısır gevreği üzerindeki besin etiketini kontrol ederek başlayın (Ne yazık ki porsiyon başına en fazla 20 gram şeker içerebilmektedir.)

İşte size hızlı bir ipucu: Şeker miktarını gram cinsinden 4 ile bölün ve çay kaşığı miktarını elde edin. Tahıl kasenize gerçekten 5 çay kaşığı şeker döker misiniz?

Sadece kalori saymayın

Tüm kaloriler eşit olarak yaratılamaz. Genellikle, 100 kalorili kurabiye paketini, diğer atıştırmalıkları ya da aperatifleri tüketiriz ve sadece 100 kaloriye odakladığımızdan, özellikle şeker ve yağ açısından ne aldığımıza dikkat etmeyiz. Daha iyi bir yaklaşım olarak: Doğal olarak düşük kalorili ve gerekli vitaminler,  mineraller, lif açısından zengin sağlıklı, besleyici yoğun gıdalara odaklanın.

Tam tahıllara geçin

Karbonhidratlar söz konusu olduğunda kahverenginin elli tonundakileri tercih etmeniz daha iyi olacaktır. Tam tahıllı gıdalar (kepekli buğday, kahverengi pirinç, yulaf ezmesi, tam buğday vb.) işlenmiş beyazlara kıyasla daha fazla besleyici madde (B2, B1 vitamini vb.) ve lif içerir. Bu kompleks karbonhidratların sizin için daha sağlıklı olması değil, daha yüksek lif
alımı, diyabet ve kalp hastalığının görülme riskinin azaltılması ile bağlantılı olmakla
birlikte, aynı zamanda daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur. Dolayısıyla, kilo
vermek için karbonhidratları hayatınızdan atmak yerine, beyaz renkli tahılları, kahverengi tondaki tahıllar ile değiştirerek  başlayın.

Yemeğinizin tadını çıkarın

Bu açık uçlu bir madde olarak gözüküyor olabilir, fakat birçok insan sağlıklı beslenme ve eğlencenin karşılıklı olarak özel olduğunu düşünüyor. “Diyet” kelimesini hiç duymamışsınız gibi yapın. Bunun yerine, uzun vadede sağlıklı seçimler üzerine kurulmuş bir yaşam tarzına doğru odaklanmaya çalışın. Bu amaca ulaşmak için, yemeyi sevdiğiniz besleyici gıdaları bulun ve bu süreçte mutlaka bir diyetisyenden yardım alın.  Yiyecekler, zevk aldığınız bir şey olmalı ve sizi besliyor olmalıdır. Unutmayın sadece  vücudumuzun çalışması için gerekli bir  yakıt değiller.

Her şey sizin elinizde siz yeter ki gerçekten ve içten isteyin.

TEB’DEN TEKNOLOJİK ATILIM: ECZANEM NEREDE
TEB’ten Eczacıların ferdi kaza sigortası
HEDEFİMİZ DAİMA İLERİ…
SGK 2023 Yılı Temmuz Ayı Katılım Payı Ödemeleri Hakkında Duyuru Yaptı
TEİS: HASTALARIN ECZANELERİMİZE TEK TEK GİRMESİNİ RİCA EDİYORUZ!
Bu yazıyı paylaşın
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Eposta Linki kopyala Yazdırın
Önceki yazı Biyoteknolojik İlaç Dosyası: Raxibacumab
Sonraki yazı Hastalarla eczacıları karşı karşıya getirdi… İlaçta yeni kaos!
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yeni eklenen haberler

2025 Yılı Ağustos Ayı Katılım Payı Ödemeleri Hakkında Duyuru Yayımlandı
Haberler
29 Eylül 2025
7. TAKVİYE EDİCİ GIDA ÇALIŞTAYI: TÜRK SEKTÖRÜ KÜRESEL PAZARDA GÜÇLENİYOR
Haberler
29 Eylül 2025
ECZACILIK REGÜLASYONLARI YENİDEN DÜZENLENMELİDİR
Yazarlar
29 Eylül 2025
ARBUTİN
Yazarlar
28 Eylül 2025
TAKVİYE 5.0: YAPAY ZEKA VE HÜCRESEL TARIMIN KESİŞİMİ
Yazarlar
27 Eylül 2025

Eczacı Dergisi Kurumsal

İmtiyaz Sahibi: Meral Günay Öztürk
Yayıncı Kuruluş: Novi Medya Merkezi İletişim ve Yayıncılık A.Ş.
Genel Yayın Yönetmeni ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü: Çetin Öztürk
Grafik Tasarım: Filiz Erdem
Editör: Songül Türe
Pazarlama Yönetmeni: Kübra Yeşildirek
Dijital Pazarlama Yönetmeni: Tuğba Taylan
Muhabir: Kemal Genç

Ad imageAd image

Gizlilik ve Çerez Politikası | KVKK Aydınlatma Metni | Kullanıcı Sözleşmesi

İletişim Bilgileri

A: Eski Büyükdere Caddesi
Maslak İş Merkezi No:37 Kat: 5
Maslak/İstanbul
T: (0212) 256 67 67
F: (0212) 256 34 33
E: eczaci@eczacidergisi.com

Eczacı DergisiEczacı Dergisi
Takip edin
© 2024 Eczacı Dergisi - Web sayfalarında yer alan tüm bilgi, döküman, fotoğraf, video, görüntü, metin, vb. herhangi bir içerik izin alınmadan kullanılamaz. Tüm hakları saklıdır.
adbanner
Hoşgeldiniz

Hesabınıza giriş yapın

Username or Email Address
Password

Şifre hatırlatma