Göbek çukuru
Araştırmalar, göbeğinizde 70 kadar bakteri türü olabileceğini gösteriyor. Az bir koku varsa, ihtiyacınız olan tek şey sabun ve su olabilir. Ancak yıkama sonrası dahi gitmeyen koku aynı zamanda bir enfeksiyon belirtisi olabilir. Örneğin, enfekte bir göbek piercingi kötü kokuya yol açabilir. Şeker hastalığınız varsa bu bölgede enfeksiyon kapmanız daha kolaydır. Göbek deliğinizi bir şekilde keserseniz veya çizilirse, enfeksiyon kapabilir. Kötü kokulu akıntı bir enfeksiyon semptomdur.
Kulaklar
Kulak kiri normaldir. Ancak kokmaya başlarsa veya akıntı görürseniz, bir enfeksiyon belirtisi veya kulağınıza kaçmış bir şey olabilir. Bu daha çok çocuklar için geçerlidir.
Ağız kokusu
Sabah kokan bir nefesle uyanmak normaldir. Siz uyurken vücudunuz daha az tükürük salgılar. Tükürük, kokuya neden olan bakterilerden kurtulmanıza yardımcı olur. Bu nedenle aç olduğunuzda veya susuz kaldığınızda nefesiniz kötü kokabilir. Bunun nedeni normalde çiğnemenin vücuda tükürük yapması için sinyal göndermesidir. Yeterince su içmemek de süreci yavaşlatır. Ayrıca sarımsak ve soğan gibi yiyecekler de ağız kokusuna neden olabilir.
Ağız Kokusu: Ciddi Bir Sağlık Sorunu İşareti
Nefesinizdeki değişiklikler birkaç sağlık durumunun belirtisi olabilir. Bunlar sinüs enfeksiyonları, diş eti hastalığı veya reflü olabilir. Otoimmün bir hastalık olan Sjögren sendromu, gözyaşı ve tükürük yapan bezlere saldırır. Kuruluk yapar. Koku aynı zamanda tıbbi sorunlara da bağlıdır. Örneğin, diş eti hastalığı metalik bir koku yayabilirken, diyabet ise nefesinin meyvemsi kokmasına neden olabilir.
Gaita (dışkı)
Dışkı, bakteri ve bileşikler nedeniyle doğal olarak gaita kokar. Ancak normalden daha kötü kokuyorsa ve ishal, karın krampları veya mide bulantısı gibi başka semptomlarla birlikte geliyorsa, bu bir enfeksiyon belirtisi olabilir. Bazı bakteriler, virüsler, parazitler ve mide bakterilerine yol açabilir. Giardiasis, alışılmadık derecede kötü kokulu kakaları tetikleyen bir ishal türüdür. Tipik olarak arıtılmamış su ve yiyeceklerde bulunan giardia paraziti buna neden olur.
Koltuk altları
Egzersiz, gerginlik ve sadece çok sıcak ortam bile terlemeye neden olabilir. Aslında terin kendisinde koku yoktur, ancak cildinizdeki bakterilerle karıştığında sorun olur. Terlemeyi kontrol eden bir antiperspirant genellikle bu sorunu çözer. Kokuyu gideren deodorant da kullanılabilir. Eczanedeki bazı OTC ürünler veya reçeteyle satılan antiperspiranlar da koltuk altı kokuların giderilmesine bir seçenek olabilir.
İdrar
Böbreklerinizden çıkan idrar su ve artık atık karışımıdır. Çoğunlukla su olan idrarın aslında çok az kokusu vardır veya hiç yoktur. Ancak sık sık amonyak kokusu alıyorsanız, bu daha fazla su içmeniz gerektiğinin bir işaretidir. Kuşkonmaz gibi bazı yiyecekler de idrarınızın kokusunu değiştirebilir. Takviyeler de olabilir. Su ve diğer kafeinsiz sıvıları eklemek, sizi tekrar yoluna sokmak için yeterli olacaktır.
Ne Zaman Endişelenilmeli
İdrarda tuhaf bir koku sürekli olursa doktorunuzu aramanız gerekebilir. İdrar yolu enfeksiyonu (İYE), mesane iltihabı ve kontrolsüz tip 2 diyabet olağandışı kokuları tetikleyebilir. Metabolik bozukluklar, diyabetik ketoasidoz (diyabetin bir komplikasyonu) ve gastrointestinal-mesane fistülleri de bu kokuya yol açabilir.
Kasık
Bazı insanlar kasıklarından da çok terler. Baldırlarınız ile karnınızın alt kısmının buluştuğu yer burasıdır. Testisler cilde sürtünerek terlemeyi tetikleyebilir. Bu vücut kokusuna da yol açabilir.
Ayaklar
Her gün çok fazla kapalı kalması ve aynı ayakkabıyı giymek ayakların kokmasına neden olabilir. Bunlardan antibakteriyel sabunla yıkayarak ve tamamen kurtulabiliriz. Ayağınıza emici olarak pudra serpebilir ve ter oluşturacağı nemi ve bakterilerin yaşama imkanını ortadan kaldırabilirsiniz. Ayaklarınızı sirke veya kaya tuzları ile ovmanız da yardımcı olur. Ayrıca ayakkabılarınıza kuruma şansı vermek yani her gün farklı bir ayakkabı giymek de fayda sağlar. Ayakkabınıza bir dezenfektan püskürtmeniz, kokuya neden olan bakterileri de öldürür.
Vajinal Koku
Vajinanızın kendine özgü bir kokusu vardır. Seks, regl döneminiz veya terleme onu kısaca değiştirebilir. İyi temizlememek veya çok uzun süre tampon bırakmamak da kokuya neden olabilir.
Vajinal Kokularda Doktorunuzu Ne Zaman Aramalısınız?
Gitmeyen bir kötü koku enfeksiyon belirtisi veya başka bir durum olabilir. Özellikle kaşıntı, yanma veya akıntı ile geliyorsa enfeksiyon belirtisi olabilir. Çok fazla normal bakterinin neden olduğu bakteriyel vajinoz ise en yaygın nedendir. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyon (STI) trikomoniyaz da kokuya neden olur. Klamidya ve bel soğukluğu gibi diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar genellikle kokuya sahip değildir. Daha az yaygın olmakla birlikte rahim ağzı kanseri veya vajina kanseri de vajinanızın kokusunu değiştirebilir. Yıkanarak geçmez.
Bu durumda mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir.