Muğla Eczacı Odası yeni Başkanı Ecz. Saim Korkmaz bu sayıda dergimizin sorularını yanıtladı. Korkmaz, yöneticilerin eczacılık mesleğini ekonomik sorunlardan uzaklaştırıp, toplum sağlığına faydalı hizmetler yapan ve bundan da keyif alan bir meslek grubu oluşturması gerektiğinin altını çizdi.
Öncelikle başkanlık görevinizi tebrik ederiz kısaca sizleri tanıyabilir miyiz?
1995 yılında Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden mezun oldum. 1997 yılında Muğla Milas Ören’de Korkmaz Eczanesi isminde eczanemi açtım. O süreden beridir aynı yerde eczacılık hizmetini veriyorum. 2013 yılında 32. Bölge Muğla Eczacı Odası Yönetim Kurulu Üyeliği’ne seçildim. 6 yıl yönetim kurulu üyeliği, 4 yıl genel sekreterlik görevinden sonra 2023 yılı Eylül ayındaki seçimlerden sonra başkanlık görevine devam ediyorum.
Seçimler yeni bitti. Yeni başkanlık döneminizde ilk hedefleriniz nelerdir?
Seçimlerden hemen sonra sizlerin de bildiği gibi TEB seçimlerine odaklandık ve o süreci de atlattık. İlk yapacağımız iş kendimize yol haritası çıkartmak. Hem eczacılarımızın hem de odalarımızın ekonomik ve kurumsal olarak güçlendirilmesi gerekiyor. Yönetim kurulu olarak bu konuya öncelik vereceğiz, bununla ilgili projeler üreteceğiz.
Bölgenizde eczacıların yaşadığı temel sorunlar nelerdir? Bunlar için çözüm önerileriniz nelerdir?
Her bölgeyle paralel olarak bizim üyelerimizin de sorunları aynı. Ama ana sorunumuz ekonomik sorunlar. Eczane ekonomilerinin giderek zayıflaması ve sürdürülebilirliğin azalması. Üyelerimizi eczacılık ve ilaç hizmeti vermekte zorluyor. Değişen dijital dünyada hizmet sektörünün çok ciddi evrilmesi sonucu sağlık hizmeti sunan eczaneleri de ciddi anlamda zorluyor. Biz yöneticilerinde artık radikal, çözüm odaklı ve değişen dünyayı da dikkate alan çözümler üretmesi zorunlu. Gelecekte sağlık hizmetinin ve dolayısıyla ilaç – eczacılık hizmetinin nereye evrileceğini tartışarak yeni projeler üretmeliyiz. Muğla Eczacı Odası olarak biz de bu konuda üstümüze düşen her şeyi yapacağız. Daha önce yaptığımız gibi odamızda çalıştaylar yapacağız, üyelerimizin görüşlerini alacağız ve bir vizyon ortaya koyacağız.
Ülkemizde eczacıların birçok sorunu var bunların başında gelenlerden biri de eczacılık fakültesi enflasyonu bu konuda sizce ne gibi çalışmalar yapılmalı?
Fakülte enflasyonu sorunu sadece eczacılıkta değil tüm meslek gruplarında var. Dolayısıyla bu soruna ülke olarak çözüm aramalıyız. Fazla fakülte açılmasının meslekler üzerinde yaptığı olumsuz etkileri ilgili kurumlara iyi aktarılması ve bu konuda ortak duruş sergilenmelidir.
İlaç yokluğu her sene görülen bir sorundu ancak son dönemdeki kadar uzun ve derin olmamıştı. Sizce bu durumun nedenleri ve çözüm için yapılması gerekenler nelerdir?
İlaç yokluğu sorunu son zamanlarda daha büyük ve derin bir sorun oldu. İlaç Fiyat Kararnamesi’nin yeniden değerlendirilmesi ve güncellenmesi şart. Bu konuda yeniden yapılandırılma yapılması ise ilacın fiyatını istediğiniz kadar arttırın, sonrasında bu sorunlar tekrar yaşanacaktır.
Sektörün tüm bileşenleriyle beraber ilgili kurumların artık ilacın fiyatlandırılması ile ilgili yeni yöntemler belirlemesi zaruridir.
Ülkemizde eczacıların problemleri yıllardır konuşuluyor ve tartışılıyor. Sizce kalıcı çözüm için ilk nereden başlanmalı?
İlk önce eczane ekonomilerindeki sorunlar çözümlenmelidir. İşe buradan başlamalıyız. Ekonomisi güçlü olmayan hiçbir kurum, işletme sağlıklı hizmet sunamaz ve kendini bilime ayıramaz.
Son olarak okurlarımıza neler söylemek istersiniz?
Biz yöneticiler olarak, eczacılık mesleğini ekonomik sorunlardan uzaklaştırıp, toplum sağlığına faydalı hizmetler yapan ve bundan da keyif alan bir meslek grubu yaratmalıyız. Sadece eczane eczacılığı değil kamuda, depoda hastanelerde çalışan tüm meslektaşlarımız için de aynı dilekleri paylaşıyorum. Tüm meslektaşlarıma bu konuda elimizde geleni yapacağımızı ifade etmek istiyorum.