Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, artan Euro kuruna rağmen, ilaç Euro kurunun 10.76’da sabit kalması nedeniyle ilaç bulma konusundaki sıkıntıların devam ettiğini söyledi.
Geçen günlerde evli ancak farklı eczaneleri bulunan eczacı çiftin farklı hastalarına ilaç temininde bahane şoku yaşadığına işaret eden Saydan, “Gaucher hastalarına yıllardır ilaç temin eden eczacılarımızdan biri, talep ettiği halde depodan ilaç temin edemeyince, firmaya ulaştığını ancak firmanın aynı ilaçtan eşinin eczanesine fatura edildiğini bu nedenle ilaç vermeyeceklerini belirttiklerini söyledi. Oysa, iki eczacının da eczaneleri ve hastaları farklı. Bu akıllara, firmanın mevcut ilaç Euro Kuru nedeniyle eczanelere ilaç vermek istemediği düşüncesini getiriyor. Sorun çözülmezse konu yargıya taşınacak” dedi. Saydan Hürriyet’e şunları söyledi:
GAUCHER NADİR BİR HASTALIK
“Gaucher hastalığı, genetik bir eksiklik nedeniyle oluşuyor. Genellikle dalak, karaciğer ve kemik iliğinde, yağlı bir madde birikimine neden olan, nadir görülen kalıtsal metabolik bir hastalık. Türkiye’de akraba evlilikleri sayısının fazla olduğu düşünülürse, tüm nadir hastalıklarda olduğu gibi, gaucher hastalığına da sahip çok sayıda kişi olduğu tahmin ediliyor. Bu hastalığın tek bir ilacı var ve hastalar bu ilaca ulaşamazlarsa ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalırlar.
ECZACI, HASTA FARKLI AMA İLAÇ TEK
Geçen günlerde deprem bölgemiz Hatay’da, evli ancak farklı eczaneleri bulunan eczacılarımız ilaç temininde bahane şoku yaşadı. Gaucher hastalarına yıllardır düzenli olarak ilaç temin eden eczacılarımızdan biri, talep ettiği halde depodan ilaç temin edemeyince sebebini sordu ve ‘Firma onay vermiyor’ cevabını aldı. Firmaya ulaştığında ise, firmanın aynı ilaçtan eşinin eczanesine fatura edildiğini, bu nedenle kendisine ilaç vermeyeceklerini belirttiklerini söyledi. Oysa aralarında iş anlamında, hiçbir bağ bulunmayan bu iki eczacının hastaları da farklı. Ülkemizde eczacılık yasamıza göre her eczacının tek bir eczanesi olur ve yaptıkları iş yasal olarak birbirinden tamamen bağımsızdır. Yani iki eczanenin tek bir eczane olarak değerlendirilmesi mümkün değildir.”
KONU YARGIYA TAŞINACAK
“Eczacımız CİMER’e, SABİM’e ve TİTCK’ya gerekli başvuruları yaptı” diyen Saydan, şöyle devam etti: “Gelen cevaplarda sadece ilacın, firmanın stoklarında mevcut olduğu belirtildi. 16 yaşındaki hasta bir aydır mağdur ve bu mağduriyetin bir an önce giderilmesi gerekiyor. Hayati öneme sahip ilacın hâlâ tedarik edilememiş olması ise akıllara firmanın mevcut ilaç Euro kurunun düşük kalması nedeniyle eczanelere ilaç vermek istemediği düşüncesini getiriyor. İlaç firma keyfiyetine bırakılamayacak kadar ciddi ve hayati bir üründür. İlaç firma ve depolarda mevcut, SGK tarafından da ödeniyor. Bu durumun ilaç bekleyen eczanemiz ve ilaçlarını bir aydır almayı bekleyen gencimiz için biran evvel çözüme ulaşması gerekiyor. Sorun çözülmezse konuyu yargıya taşıyacağız.”
https://www.teis.org.tr/post/tei%CC%87s-hastalar-ma%C4%9Fdur-oluyor-evli-eczac%C4%B1lara-tek-ila%C3%A7-%C5%9Foku