Değerli meslektaşlarım,
Mesleğimizin Türkiye’deki sorunlarını birçok başlık altında betimlemek mümkün. Ama bence irdelememiz gereken ilk başlık eczacıların yetki ve sorumlulukları olmalıdır. Yani yaşadığımız yüzyılda meslek standartlarımız nedir?
Doğduğumdan beri eczanede büyüyen bir insan olarak eczanelerde eczacılığın icra edilmesini irdelediğimde, dünyada sosyo ekonomik o denli büyük değişiklikler olmasına rağmen eczanelerin dekorasyonu dışında pek bir değişiklik görememekteyim.
Dünya değişiyor hastaların / tüketicilerin davranışları ve istekleri değişiyor hatta sağlık otoritelerinin mesleğe bakışı değişiyor. Ama biz halen hiçbir değişiklik yok gibi devam ediyoruz. Aslında devam edemiyoruz. Birçok olayda sağlık yasaları ile ters düşen konularımız hızla çoğalıyor. Dünya örneklerinde eczacıların bu kapsamda elde ettikleri yeni yetkiler farklılaşıyor hatta eczane açma haklarında yeni bir akademik seviyeden bahsediliyor. Bizde tık yok. Düşünün ki, şeker ölçümü yapmak tansiyon ölçmek vs birçok işlem artık çeşitli test aletleri ile evlerde yapılırken eczanelerde yapılması hala yasaktır. Aşılama işlemleri dünyanın gelişmiş ülkelerinde neredeyse % 80 eczanelerde yapılırken bizde söz konusu bile değil. Raporlu ilaçların eczacılar tarafından reçetelendirilmesini bile ileriye taşıyamadık…
Sesimiz mi çıkmıyor, yoksa yazılmış standartlarımızı hayata geçirmek zorumuza mı gidiyor yoksa aklımız sürekli ilaç fiyatlarında mı? Bu hayatın böyle gidemeyeceği kesin, eczacı artık eczanesinde çağdaş süreçlerle konumlandırılmalıdır.
İtalya’da bir eczaneyi gezerken içinde bir aromatik spa merkezi, son derece teknolojik bir kan tahlil odası, bir fizik tedavi odası (haftada 3 kez fizyoterapist gelip hastaları tedavi ediyor) olduğunu gördüğümde eczacının artık bir klinisyen olması; eczanenin ise bir klinik gibi olması gerektiğini daha iyi anladım.
Eczacıyı” ilaç satıcısı” düzeyinde görmek isteyen sağlık sistemine; eczacının meslek standartlarını anlatarak ve bunları uygulayarak halk sağlığına ve ülke bütçesine büyük yarar sağlayacağımızı ispatlamalıyız.
Bu anlamda hem Türk Eczacıları Birliğimize hem de fakültelerimize büyük görevler düşmektedir. Mesleğin yeni rotasını bu iş birliği sağlayabilir.
Yoksa zaman aleyhimize işliyor.