Regl döngüsü, kadının biyolojik ritminin çok önemli bir parçasıdır. Tabiat ananın biz kadınlara dinlenmek, kendine dönmek, durmak ve bedenimizle ilgilenmek için tahsis ettiği özel bir zaman dilimi, bir tür armağan olarak da görülebilir.
Dişil üretkenliğin ve yaratıcılığın biyolojik açıdan görkemli bir örneği olmasına rağmen adet kanaması toplumsal cinsiyet ve erkek egemen kültür yapısının “ayıplayan” bakış açısı altında maalesef hak ettiği değeri göremez ve hala daha toplumun belli kesimleri için saklanması gereken bir olaydır.
Kadınların son derece keyifli geçirilmesi gereken periyot günleri belki biraz da bu psikolojik baskı yüzünden depresif, mutsuz, gergin bir ruh halinde yaşanır. Oysa her ay yaşanan kanama, bedenin her ay kendi kendini yenilediğinin, doğurganlığın ve kadının sağlıklı olduğunun ispatıdır.
Regl Ödemi Gayet Doğal Bir Durumdur
Regl döneminde ödem olması doğaldır, dinlenmeye daha fazla ihtiyaç duymak normaldir çünkü regl bir yeniden yapılandırma işlemidir.
Bu nedenle adet döngüsü sanıldığı gibi bir hastalık, kadınların başındaki bir sorun, bir sıkıntı değil tam aksine kadın sağlığına ve türün devamına hizmet eden son derece kıymetli bir biyolojik olaydır.
Pınar, regl ne diye sorsanız cevabım söyle olurdu: Regl, doğal bir detoks sürecidir ve bu süreci tüm doğallığı ile kabul etmek, ödemi filan dert etmemek, döngünün tadını çıkarmak gerekir…
Regl Dönemi Ödemi Nedir?
Regl dönemi ödemi, adından da anlaşılacağı üzere döngüsel ve geçici bir şişkinlik halidir. Adet kanamasından ortalama bir hafta önce vücut su tutmaya başlar. Memelerde hassasiyet, karında şişkinlik gibi yaygın şikayetler regl dönemi ödemi olarak kabul edilir.
Bazı kimselerde genel sağlık durumu, yaş ve/veya genetik yapıya bağlı olarak ellerde, eklemlerde, ayaklarda şişkinlik gibi daha şiddetli ödem vakalarına rastlamak mümkündür ve regl ödemi adet kanaması başladıktan sonraki ilk günden itibaren atılmaya başlar.
Hemen hemen tüm kadınlarda gözlemlendiği için normal kabul edilen regl ödemi, yumurtlama ve devamında döllenmeyen yumurtanın vücuttan atılması olarak tarif edebileceğimiz adet döngüsü dahilinde doğal kabul ettiğimiz bir durumdur.
Regl Döneminde Ödem Neden Artar?
Regl dönemi yaklaştıkça kadın vücudunun hormonal yapısı değişir. Bu dönemde daha fazla salgılanan progesteron ve östrojen hormonları, ödemi artırır. Özellikle kadınlık hormonu olarak bilinen östrojen, ödem yapma özelliği nedeniyle regl döneminde şişkinliğe yani ödeme yol açar.
Yumurtalık ve rahimde kistik yapı varsa ya da haşimato gibi bir sağlık sorunu söz konusu ise regl döneminde normalden biraz daha fazla ödem olabilir. Su tutmaya meyilli metabolizmalarda regl dönemi şişkinlikleri daha şiddetli olabilir.
Beslenme, çalışma koşulları ve meslek, hormonal yapı, yaş, genetik faktörler ve birçok başka değişkene bağlı olarak regl ödemi kişiden kişiye değişen miktarlarda ama genel olarak tüm kadınlarda gözlemlenir.
Regl Döneminde Oluşan Ödem Nasıl Engellenir?
Kişisel fikrim, regl döneminde oluşan ödemin kabul edilmesi yönünde çünkü bu biz kadınların doğurganlık özelliği nedeniyle yaşadığımız aylık döngünün son derece doğal bir sonucu ve baş etmek zorunda olduğumuz bir şey değil.
Fakat olması gerekenin çok üzerinde ve regl döngüsünü zora sokan şiddetli bir ödemden söz ediyorsak, o zaman bir sağlık sorunu olması ihtimalini göz önünde bulundurmak ve bazı kontroller yapmak gerekir.
Sağlıksız beslenme normal zamanlarda da ödem yaptığı için beslenmede yanlışlar varsa adet döneminde ödem şikayetleri de artar. Bu nedenle beslenme alışkanlıklarının bir uzman tarafından değerlendirilmesi, regl döneminde oluşan ödemin azalmasına yardımcı olabilir.
Bunun dışında regl döneminde oluşan ödemi engellemek çoğu zaman mümkün değildir ancak şiddetini elbette azaltabiliriz.
Regl Ödemi Nasıl Atılır?
Regl ödemi, adet döngüsünün doğal akışında kendiliğinden vücudu terk eder. Eğer adet olduktan sonra hala kendinizi şiş hissediyorsanız muhtemelen genel bir ödem sorunu yaşıyorsunuzdur.
Yani aslında adet döneminde şiddetlenen fakat regl nedeniyle değil büyük ihtimalle başka sağlık sorunlarından veya günlük yaşam alışkanlıklarından kaynaklanan bir ödem söz konusudur. Bu durumda yapılması gereken, vücudun neden su tuttuğunu tespit etmek olmalıdır
Regl Ödemi Nasıl Azalır?
Regl dönemi, özellikle adetin ilk ve ikinci günü bedenin hassas olduğu günlerdir. Dolayısıyla ödem atmak üzere zorlayıcı detokslar yerine bedene yardımcı olacak şeyler yapmanızı tavsiye ederim.
Peki nedir bunlar?
Tuz Tüketimini Minimize Edin
Tuz, ödemi arttırır. Adetten önceki hafta tuz alımını sınırlamak regl döneminde ödemin azalmasına yardımcı olur
Soda ve Maden Suyu Yerine Doğal Kaynak Suyu İçin
Maden suyu, soda gibi mineral bakımından zengin suların tuz oranı yüksektir bu nedenle regl döneminden önce ve adetin ilk günleri mineralli su tüketmekten kaçınmak ödemi azaltır ve vücuttan atılmasını kolaylaştırır.
Yeterince Su İçtiğinizden Emin Olun
Yeteri kadar su içmek ödem atmanın her zaman ilk kuralıdır, regl ödemini atmak ve kanamayı rahatlatmak için sık sık, küçük yudumlarla su içerek ödemi azaltabilirsiniz
Ilık Su İçin
Ilık su içmek ödemin verdiği şişkinlik hissini rahatlatır, regl döneminde günde bir kaç bardak ılık su içmek ödemi azaltır, karın bölgesini rahatlatır.
Protein Alımını Sınırlayın
Protein, vücutta su tutulmasına neden olur bu yüzden reglden birkaç gün önce ve adetin ilk günleri protein tüketimini sınırlayarak bedenin su tutmasını engelleyebilirsiniz.
Bitkisel Beslenin
Bitkisel beslenme uygulayarak bir tür doğal detoks süreci olan regl döneminde vücudun arınmasına destek olabilirsiniz.
Yürüyüş Yapın
Ağır egzersizler yerine sakin, düşük tempoda ve uzun yürüyüşler yapmak adet döneminde ödem atılmasını desteklediği gibi adet sancılarını da hafifletir.
Dinlenin
Her ay yaşadığımız adet döngüsü nedeniyle en az 3 en fazla 7 gün süren kanama, kadınların hayatının doğal bir parçası olduğu için bu dönemde günlük hayata aynen devam etmek, işe gitmek, dinlenmek yerine yapılması gerekenleri eksiksiz bir şekilde yapmak sıradanlaşmış durumda ama aslında doğa bize biraz dinlen diyor
Regl Olmanın Verdiği Yetkiye Dayanarak…
İnsanlık yaşamını adet döngüsüne borçludur. Kadınlar yumurta üretebildiği için sperm hücresi yumurtayı döller ve bu birleşmeden yeni bir can, bir yaşam doğar. Dolayısıyla, regl yaşamın devamı demektir, en azından insan soyu için… Fakat kadınlar da dahil olmak üzere kimseler tarafından gerektiği kadar önemsenmez.
Üstelik regl her ay yaşanır, kanama günlerce sürer. Kadınlar yerine erkekler her ay böyle bir kanama yaşıyor olsaydı acaba neler olurdu diye düşünmeden kendimi alamıyorum.
Şaka bir yana regl ödemi, regl kanaması kısacası adet döngüsü kadına doğanın “biraz dur ve dinlen” demesinin bir yoludur ve hiçbir şey yapmadan, sadece sıcak battaniyenize sarılarak uzanmak ya da size ne iyi geliyorsa onu yapmak, bence en doğrusudur.
Kadın olmanın tadını çıkardığımız, biyolojik süreçlerimizden keyif aldığımız ve bedenimizi duyduğumuz günlerin çoğalması dileğiyle…
Dyt. Pınar Demirkaya