Bazı ilaç firmaları, döviz kurundaki aşırı yükselmenin ardından ithal ilaçlarda SGK’ye iskonto uygulamamaya başladı. SGK önlem almadığı için fark, hastaların cebinden çıkıyor. Eczacılar yasal düzenleme talep ediyor.
İlaç firmaları döviz kurundaki aşırı artış nedeniyle zarar ettiklerini ileri sürerek Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) ilaç iskontosu uygulamamaya başladı. Kalp, tansiyon, şeker, kan sulandırıcı, epilepsi, insülin ilaçları gibi birçok ilaçta yapılması gereken indirimin yapılmaması, hastaları ve eczacıları mağdur ediyor. Firmaların taahhüt ettiği iskonto farkını hastalar ödüyor.
Ankara’da eczacılık yapan Mecit Kuş, firmaların uzun süredir bazı ilaçlarda iskonto uygulamadığını aktardı. Kuş, “İndirim uygulanmayınca hastaların ilaca daha fazla para ödemesi gerekiyor. Bu fark bazı ilaçlarda çok yüksek. Örneğin böbrek yetmezliği için kullanılan ilaçlarda hasta aylık bin TL’den fazla fark ödemek zorunda kalıyor. Diyaliz hastaları için de bu fiyat farkı çok yüksek” dedi.
HALK BİZDEN BİLİYOR
Hastaların bu farka tepki gösterdiğini ifade eden Eczacı Kuş, şunları söyledi: “Hasta, ‘Geçen ay 10 TL’ye aldığım ilaçlara bu ay niye 61 TL ödeyeyim? Bizi kandırıyorsunuz’ diyor. Firmanın indirim yapmamasından dolayı 51 TL fark oluştuğunu anlatmaya çalışıyoruz, ama anlayan hasta da oluyor anlamayan da. Zincirin son halkası biz olduğumuz için hastalar bu farkı biz oluşturuyoruz zannediyor. Ancak öyle bir durum yok. Fiyat farkından dolayı ilaç almayan hastalar da oluyor. SGK, firma indirim yapmış mı yapmamış mı denetlemediği için keyfilik oluşuyor. Muhatap olarak ilaç firması da SGK da ortada yok.”
Bu sorunun henüz kanser ilaçlarına çok yansımadığını belirten Kuş, “Kanser ilaçlarına da yansıması durumunda kanser hastaları çok mağdur olur. Bu, hastaların ölümü anlamına gelir, çünkü kanser ilaçları çok pahalı” ifadelerini kullandı.
Eczacı Kuş, ilaç firmalarının indirim uygulamamak için iskonto oranı yüksek olan ilaçları daha az üretmeye başladığını da kaydetti ve ekledi: “Bu da depolarda ve eczanelerde bazı ilaçların az bulunmasına sebep oldu, her ilaç yok. İlaç krizi devam ediyor diyebilirim.”
DÜZENLEME GEREKLİ
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, Sağlık Uygulama Tebliği’nde belirtildiği gibi ilaç firmalarının yüzde 41’e varan oranında iskonto yapacağını SGK’ye taahhüt ettiğini hatırlattı. Buna karşın son birkaç yıldır bazı firmaların keyfi şekilde bu iskontoyu yapmadığını belirten Saydan, “SGK de eczanelerin bu iskontoyu firmadan alıp almadığına bakmaksızın indirimli fiyattan eczanelere ödeme yapıyor. Kamu kurum iskontosunu uygulamayan ya da eksik uygulayan firmalara herhangi bir yaptırım uygulanmıyor” dedi.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan
SGK’nin öncelikle kamu kurum iskontosunu yasal zemine oturtmak için bir düzenleme yapması gerektiğini vurgulayan Saydan, “Bu iskonto uygulamasını firmaların inisiyatifinden ve keyfiyetinden kurtarması gerekiyor. Bu konuda herhangi bir yasal düzenleme olmadığı için eczacılar hukuka aykırı şekilde zarara uğratılıyor, hastalar ilaca ulaşmakta sorun yaşayarak mağdur oluyor. İlaç firmalarının doğrudan SGK’ye bu iskontoyu yansıtması için üretilecek bir formül bulunana kadar da eczacıların yaşadıkları kayıplar telafi edilmeli. Yaptırımları da olacak şekilde bu konu bir an önce yasal zemine oturtulmalı” şeklinde konuştu.
https://www.birgun.net/haber/iskonto-farkini-hastalar-oduyor-385169