Sürekli aynı sorun.
Sorunu çözmek tabii ki çok kolay. Bunu herkes biliyor da bir sistematiğe bağlamak da global bütçe uygulaması yapan ilgili kurumların belli ki işine gelmiyor.
Onlar da neticede kendilerine belirlenen bütçe içinde kalmaya çalışıyorlar. Buraya kadar empati gösterebiliyoruz ama asıl konu sağlık.
19 yıldır Eczacı Dergisi olarak dilimiz döndüğünce ifade ediyoruz; “Sağlıkta tasarruf olmaz” diye.
Patentli, eşdeğeri olmayan ilaçların tamamı ithal. Kriter olarak halen, ürünün AB’deki en ucuz fiyatlı olanını, piyasa 25 TL’ye dayanmışken (dergi elinize geçtiğinde reel kurun kaç olacağı meçhul) Euro kurunu 10,7577’den hesaplarsanız o ilacı üretici Türkiye’ye ihraç etmez.
Sonuç yine ilaç yokluğu. Yine çaresiz hastalar. Yine eczacı hasta çekişmeleri. Yine eczacıyı çaresizliğe itmek. Neden? Çünkü muhatap eczacı.
Doktor ilaç varmış yokmuş bakmadan, bildiği ilacı reçeteye yazıyor. Hasta doktora bir şey diyemiyor veya demiyor. Hırsını eczacıdan alıyor.
Aynı konuları biz yıllardır yazmaktan bıktık.
Yine bir ilaç yokluğu kapıda. Amacımız kaos yaratmak değil. Acilen, ivedilikle kur artışına kalıcı bir sistem bulmak. Otomatik aylık kur güncelleme sistemi olmalı.
Çünkü sağlıkta tasarruf olmaz.
PHARMASEA İLE CUMHURİYET’İN 100. YILINDA SELANİK’TEYİZ
Bu yıl 5.’si organize edilecek olan Pharmasea Gemide Eczacılık Kongresi’nde birbirinden değerli konuşmacıların yanı sıra, Cumhuriyet’in 100. yılı sebebiyle bu yıl rotamıza Selanik’i ve Atatürk evini ziyareti de ekledik.
Bu anlamlı tura katılan eczacılarımızla birlikte olmak ve yeni hatıralar biriktirmek için şimdiden heyecanlanıyoruz.
Ah o gemide ben de olsaydım dememek için yerinizi ayırtın.
Meral Günay Öztürk
Eczacı Dergisi Genel Yayın Yönetmeni