Sağlıkla ilgili söylenen pek çok atasözümüzün veya düşünürün söylediklerinin , bilimsel olarak da kanıtlandığı görülmüştür.
‘’Yemekten sonra; ya kırk adım at ya sırt üstü yat ‘’ (yemekten sonra midenin hacminin artması ile çevresindeki damarların daralmasını engellemek için hareket etmemiz gerektiğini veya daralan damarlar ile beyne giden kanın azaldığı düşünülürse , yatmaktan kaynaklı kan dolaşımının beyin yönünde olması gibi)
‘’Sağlam kafa , sağlam Vücutta bulunur’’ GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK
Büyük bir filozof olan ATATÜRK’ün bu söyleminin doğruluğu tartışılmaz. Bakın Dünya Sağlık Örgütü’nün Sağlık Tanımına:
“Sağlık sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, bedence, ruhça ve sosyal yönden tam iyilik halidir.”
Eczanemize gelen hastalarımızın bir çoğunun ruh haline baktığımızda, bunun gerçekten böyle olduğunu, organik sağlığı bozuk insanların ruh sağlığının da bozuk olduğunu gözlemleyebiliriz.
İşte tam bu noktada; esas konumuz olan ‘’Uyku’’ konusuna geçelim.
‘’Erken kalkan işine, geç kalkan düşüne’ boşuna söylenmemiştir aslında. Kaliteli bir uyku sonunda güne erken ve mutlu başlayan ve bunu güzel bir kahvaltı ile taçlandıran bir insanın ruh halinin büyük ölçüde sağlıklı olduğu ve bunun güne yansıması ile de iş hayatının da, sosyal hayatının da daha efektif olduğunu görürüz.
Ne demiş Cemal Süreyya; ‘’Kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı’’ Uykusunu alamamış, yataktan çıkmak istemeyen, kendini kötü hissederek uyanan bir insanın güzel bir kahvaltı yapma olasılığı pek yoktur.
Yine Can Baba (Yücel) ‘de;
Öyle sabah uyanır uyanmaz yataktan fırlama, yarım saat erkene kurulsun saatin.
Kedi gibi gerin, ohh ne güzel yine uyandım diye sevin,
Pencerini aç, yağmur da olsa, fırtına da olsa nefes al derin derin.
Yüzüne su çarpma, adamakıllı yıka yüzünü serin serin,
Geceden hazır olsun, yarın ne giyeceğin
Ona harcayacağın vakitte bir dilim ekmek kızart,
Çek kızarmış ekmek kokusunu içine,
bak güzelim kahvaltının keyfine.
Tüm bu söylemlerin, şiirlerin hepsinin anlamı ve yolu, aslında güzel ve kaliteli bir uykuyu gösteriyor.
Kaliteli uyku , kesinlikle çok uyumak değildir. Kaç saat uyudun diye sormayız örneğin, uykunu alabildin mi deriz.
Ve hatta biraz araştırdığımızda görürüz ki, başarılı iş insanlarının, bilim insanlarının, büyük devlet adamlarının, yani adını tarihe yazdıranların , en fazla 5-6 saat hatta kimisinin daha da az uyuduğunu görürüz.
Burada önemli olan , uyku hormonu Melatoninin en çok salgılandığı saatlerde, gece 10-11’de uyuyup , sabah da 5-6 gibi uyanmaktır. Sonrasında 1 saat egzersiz, üzerine ılık bir duş ve olmazsa olmaz güzel bir kahvaltı ile güne başlayan insanın gün içindeki verimliliğinin tartışmasız , geç yatan geç kalkan birisine göre çok daha iyi olduğunu söyleyebiliriz.
Sanat Güneşimiz Zeki Müren boşuna dememiş ’’Gün ağarırken boynum bükülür’’ diye. İskender Pala; ‘’ Uykusuz gecelerimin, yorgun sabahlarımın, dalgın bakışlarımın, sebebi sensin’’ demiş örneğin. Derdi olan insan; kafasına yastığa koyduğunda, uykuya hemen dalamaz veya hiç uyuyamaz. Bu dert; kimi zaman ‘’Aşk’’, kimi zaman ‘’ailevi sorunlar’’ , kimi zaman ‘’psikolojik rahatsızlıklar’’, kimi zaman da şu ara eczanemizde hastalarımızdan uyuyamıyorumu sıkça duyduğumuz ve uykusuzluk için bize danıştıkları ‘’Ekonomik Sıkıntılar’’‘dır. Ülkenin ekonomik durumunu düşünürsek, bir çok psikolojik hastalığın artmasını, bunların içinde de uykusuzluğun en başlarda olduğunu görüyoruz.
Uyku hijyeninden, hastalara önerilerimizden, gündüz şekerlemesinin faydasından, uykusuzluğa neden olan uyku apnesinden , huzursuz bacak sendromundan, horlamanın uyku kalitesini etkileyişinden, uykusuzluğun yol açtığı bir çok kronik hastalıktan, uykunun kaliteli olmasını sağlayacak ortamdan bahsedeceğiz.
Ayrıca;
* Uyku Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
* Uyku Bozukluğu Nedir?
* Uyku Bozukluğu Neden Olur?
* Uyku Bozukluğu Tedavisi Nasıl Yapılır?
* Uyku Testi Nedir?
* Uyku laboratuvarında nelere bakılır?
* Biz eczacılar bu konuda, hastalara nasıl yardımcı olabiliriz?
* Uykuya Dalamama Problemine karşı yapılaması gerekenler nelerdir?
* Uyku Bozukluğu Problemine Hangi Bölüm Bakar?
* Uykunuza 10 üzerinden puan verin desek, kaç puan verirsiniz?
Gibi soruları cevaplayacağız.
Çünkü konu derin.
Hepinize geceleri derin ve kaliteli uykular dilerim. Uykumuzu tam alalım ki ; moralli ve motive gidelim Eczanemize, hastalarımızı güler yüzle karşılayabilelim. Biz iyiysek hastalarımız daha iyi olur.
Sevgi ve umutla.