Yazımızın başlığı şaka falan değil, gerçek!
Bu rakam sadece Bursa için geçerli…
Ülke genelinde düşünecek olursak eğer, vatandaşın eczanelere kim bilir kaç trilyon borcu var…
Ha, şunu da hemen hatırlatayım bu borç öyle, “Şu ilacı ver sonra öderim!” meselesi değil…
Söz konusu borç, hastalığının tedavisi için kullanması gereken ilaçların ek ödemesi…
Ört ki ölem!
***
Bursa Eczacı Odası Başkanı Okan Şahin, ilaçta ek ödemelerin artmasıyla birlikte vatandaşın cebinden çıkan paranın da arttığını belirterek, “İlaçta katkı payını ödeyemeyen vatandaşın veresiye borçları her geçen gün giderek katlanıyor… 1 milyona yakın vatandaşın eczanelere olan borcu ise yaklaşık 50 milyon lira civarında” dedi.
Bakkal defteri gibi…
Başkan Şahin sadece kendi eczanesine ek katkı payını ödeyemeyen bilgisayara kayıtlı vatandaşların borcunun 170 bin TL’ye yakın olduğunu söyledi.
Hastaların talep ettiği ilaçlara ücretsiz ulaşmasını istediklerini, ancak mevcut durumda bu uygulamanın olmadığını anlatan Şahin, ilaçların SGK tarafından karşılanmasına rağmen her reçetede vatandaşın en az 30- 50 TL civarında cebinden ödeme yaptığını ifade etti.
Başkan Şahin şöyle konuştu:
***
“Ülke genelinde 24 bin, ilimizde ise bine yakın eczane var. Hekime reçetesini yazdırıp ilaçlarını almak için eczanelere gelen hasta ve yakınlarının büyük bir kısmı ek katkı payını ödeyemiyor. Bir reçetede bazen 30- 40 TL ile 2- 3 bin katkı payı çıkıyor. Söz konusu ücretleri ödeyemeyenleri veresiye defterine yani bilgisayarlara işliyoruz. Bu uygulamayı hemen hemen tüm meslektaşlarımız yapılıyor. Bazen 15 TL’yi bile ödeyemeyen vatandaşlar var. Ne yapalım vermeyelim mi ilacı? Vicdanımız buna müsaade etmez. Hiçbir hastayı mağdur etmemeye çalışıyoruz. Zaten özellikle mahallelerde hizmet sunan meslektaşlarımız halkı tanıyor…”
Sohbet ederken Şahin’e, “Bayağı yüklü bir miktar… Parayı almak için icraya verdiğiniz kişiler var mı?” sorusunu yönelttik.
Önce bi duraksadı, sonra hafif bir gülümseme sesiyle “Hiç olur mu öyle bir şey! İlaçlarını al, tedavini al, paran olunca getirirsin diyoruz…” dedi.
Ekonomi tıkırında, uçuyoruz havalarda, her şey ortada…
***
Bu arada istediğiniz kadar, istediğiniz büyüklükte, istediğiniz modelle hastane açın!
İçinde hekimi, sağlık personeli olmadıktan sonra hiçbir anlam ifade etmiyor ne yazık ki…
Aylardır hastanelerden randevu alamayan, eczanelerde ilacına erişemeyen hastaların yaşadıkları çaresizlikler ortada…
Sağlık Bakanlığı’nın geçtiğimiz aylarda yürürlüğe koyduğu “Beyaz reform” da kamuda çalışan eczacılar kapsam dışı bırakılmıştı…
Ayrıca, eczacılar yasal karlılıklarını belirleyen ilaç fiyat kararnamesindeki baremlerin günümüz koşullarına uygun hale getirilmesini istiyorlar…
Eczacıların sorunları büyük…
Ve 16 Ekim’de yapılacak büyük mitinge hazırlanıyorlar…
https://www.nobetcigazete.com/yazarlar/lale-akasoy/bursalilar-eczacilara-50-milyon-borclu-ilacta-veresiye-donemi/210/