Bu siteyi kullanarak Gizlilik Politikası ve Çerezler'nı ve Kullanım Koşulları'nı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Eczacı DergisiEczacı Dergisi
  • Haberler
    • Bilgilendirici İçerikler
    • Türk Eczacıları Birliği
    • SGK Haberleri
    • Sağlık Bilgileri
  • Yazarlar
    • Prof. Dr. Ali Demir Sezer
    • Prof. Dr. Ekrem Sezik
    • Prof. Dr. Ş. Güniz Küçükgüzel
    • Bünyamin Esen
    • Meral Günay Öztürk
    • Uzm. Ecz. Sema Uysal Zeybek
    • Ecz. Vecihi Özerdemli
    • Ecz. Ahmet Olgay Altındağ
    • Ecz. Eyüp Talha Kocacık
    • Uzm. Dyt. Ezgi Öztürk
  • Röportajlar
  • Dergilik
  • Kaydettiklerim
Arayın
Entertainment
  • Haberler
    • Bilgilendirici İçerikler
    • Türk Eczacıları Birliği
    • SGK Haberleri
    • Sağlık Bilgileri
  • Yazarlar
    • Prof. Dr. Ali Demir Sezer
    • Prof. Dr. Ekrem Sezik
    • Prof. Dr. Ş. Güniz Küçükgüzel
    • Bünyamin Esen
    • Meral Günay Öztürk
    • Uzm. Ecz. Sema Uysal Zeybek
    • Ecz. Vecihi Özerdemli
    • Ecz. Ahmet Olgay Altındağ
    • Ecz. Eyüp Talha Kocacık
    • Uzm. Dyt. Ezgi Öztürk
  • Röportajlar
  • Dergilik
  • Kaydettiklerim
  • Anasayfa
© 2024 Eczacı Dergisi - Tüm hakları saklıdır.
Okunan: BAHAR AYLARINDA NASIL BESLENMELİYİZ?
Giriş yapın
Bildirimler Daha göster
Font büyütücüAa
Eczacı DergisiEczacı Dergisi
Font büyütücüAa
Arayın
  • Anasayfa
  • Haberler
  • Röportajlar
  • Yazarlar
  • Dergilik
  • İletişim
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapın
Takip edin
  • Anasayfa
© 2024 Eczacı Dergisi. Tüm hakları saklıdır.
Eczacı Dergisi > Yazılar > Haberler > BAHAR AYLARINDA NASIL BESLENMELİYİZ?
Haberler

BAHAR AYLARINDA NASIL BESLENMELİYİZ?

Eczacı Dergisi
Yazar Eczacı Dergisi
26 Mayıs 2022
Haberler
207 görüntüleme

Birçoğumuzun en sevdiği mevsimdir bahar. Her ne kadar baharın o güzel esintisini artık hissedemesek de bahar ayları geldiğinde hepimizin içi huzur dolar. Bunlar tabi ki bahar aylarının güzel yanları bir de birçok insanın yakındığı semptomları mevcut. Bu aylar özellikle alerjik reaksiyonlarımızın da arttığı gözlemlenen ayla olduğu için elimizden geldiğince basit tercihlere yönelip ve bir o kadar da bağışıklığımızı arttırıcı besinler tercih etmeliyiz. Bu yazımızda işte bu güzel aylarda bizi en çok etkileyen faktörlerden bahsedeceğiz.

Su
Tabi ki olmazsa olmazımız olan sudan başka ne olabilir ki ilk adımımız. Yaz aylarında daha çok ihtiyacını hissettiğimiz ve bu yüzden tüketmekte sorun yaşamadığımız sanırım tek besin kaynğımız olan suyu; günde en az 1,5 litre tüketmeye özen göstermeliyiz.

Ayrıca bahar aylarında gözlemlenen alerjik reaksiyonlara, su tüketiminin arttırılmasının
iyi geldiği de bilimsel bir gerçek. Kısaca şöyle açıklayayım; Yeterli sıvı miktarı vücudun nemini arttırıp burundaki mukozayı inceltir ve rahatlatır.

Çay
Ülkemizin yaz aylarında bile vazgeçilmez içeceği olan çay. Yeşil çayı veya siyah çayı aşırıya kaçmamak şartıyla (Günde 2 büyük kupa gibi bir miktardan bahsediyoruz) içtiğimizde
metabolizmayı desteklediğini ve bize iyi geldiğini söylesem inanır mısınız? Evet doğru, özellikle de içerisindeki antihistaminik sayesinde alerji semptomlarını azaltıcı etki gösterebiliyor ve buharı sayesinde de rahatlamaya yardımcı oluyor.

Omega-3 ve D vitamini
Bu iki önemli etmeni tek başlık altında toplamamın asıl nedeni; Birini kış ayında rahatlıkla
tüketebilirken diğerini de yaz ayında rahatlıkla elde edebiliyoruz. Hepimizde biliriz ki balık ve türevlerini kış ayında sofralarımızda rahatlıkla bulabiliyoruz.

Bağışıklık açısından çok önemli bir kaynak olan bu vitamini ne yazık ki yaz aylarında yeterince tüketmiyoruz. Bu yüzden tüketemediğimiz aylarda mümkün olduğunca Omega-3 takviyesi  kullanmaya özen göstermeliyiz.

D vitaminine gelecek olursak; Bir diğer bağışıklık güçlendirici önemli vitaminlerimizden biri. Çoğumuzun bildiği gibi D vitamini kaynaklarını tüketsek bile aktif formunu direkt almadıkça veya D vitamini aldığımız kaynağı aktifleştiremiyorsak maalesef ki vücudumuzda D vitamini yetersizliği gözlemlenebiliyor. Yine çoğumuzun bildiği gibi D vitamininin güneş gördüğünde aktif formuna dönüşüp vücudumuzda kullanılabilir. Bu yüzden kış aylarında olmayan güneşten dolayı takviye alınmasını isterken yazın ise bol bol dışarı çıkıp hem temiz hava almak ve D vitamininin doğal kaynağından yararlanıp vücudumuzda kullanıma sunmak önerilir. Hadi öyleyse dışarı çıkıp hava alalım!

Meyve
Yaz ve bahar meyveleri çoğumuzun favorilerindendir. Karpuz, kavun, çilek, kiraz, erik, vişne vb. meyvelerin yenmesi çok rahat ve ferahlatıcı olmasından kaynaklı fark etmeden çok fazla tüketebiliyoruz. Bu da bizim hem çok fazla şeker hem de kalori alıp şişmemize neden olabiliyor. Karnımızın doygunluğundan dolayı sağlıklı besinleri tüketmeye yer kalmayabiliyor. Bu yüzden bağışıklığımız düşebiliyor. Günde normalde en fazla 1 porsiyonu geçmeyecek şekilde meyve tüketmeliyiz.

Sonuç olarak o çok sevdiğimiz bahar aylarında  da dikkat etmemiz gereken en önemli etkenin dengede kalmak olduğunu unutmamalıyız.

Biyoetik
Multi-Vitamin & Mineral Destekleri
HANGİ SAĞLIK HİZMETLERİNDE KATILIM PAYI YOKTUR?
NADİR HASTALIKLARLA MÜCADELEDE #ÇAREBULANADEK ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ
MESLEKTAŞLARIMIZ İÇİN ANKARA’DA 250 YATAK KAPASİTELİ AFET SONRASI BARINMA MERKEZİ AÇIYORUZ  
Bu yazıyı paylaşın
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Eposta Linki kopyala Yazdırın
Önceki yazı Kanser Hastalarının Yaşamlarını Kolaylaştıracak Fikirler Ödüllendiriliyor
Sonraki yazı SGK Eczanelerden Temin Edilen Tıbbi Malzemeler Hakkında Duyuru Yaptı
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yeni eklenen haberler

ECZANELERDE KRİZ VE SORUN YÖNETİMİ: ZOR DURUMLARDA LİDERLİK
Genel Yazarlar
6 Temmuz 2025
GIDA TAKVİYELERİNİN GELECEĞİ: FÜTÜRİST BİR VİZYONLA AKILLI SİSTEMLER, KİŞİSELLEŞTİRİLMİŞ SAĞLIK VE SÜRDÜREBİLİR ÜRETİM
Yazarlar
6 Temmuz 2025
Maruderm, Yarıyıl Şirket Etkinliğini Swissôtel’de Gerçekleştirdi: Türkiye Genelindeki 1500’den Fazla Eczanede Elde Ettiği Başarıyı Kutladı
Haberler
4 Temmuz 2025
FOMO’DAN JOMO’YA; KENDİMİZİ KAÇIRMAMANIN KEYFİ
Yazarlar
4 Temmuz 2025
25.03.2025 Tarihli SUT Değişikliği Öncesi Düzenlenen Raporların Geçerliliği Hakkında SGK Duyuru Yayımladı
Haberler
3 Temmuz 2025

Eczacı Dergisi Kurumsal

İmtiyaz Sahibi: Meral Günay Öztürk
Yayıncı Kuruluş: Novi Medya Merkezi İletişim ve Yayıncılık A.Ş.
Genel Yayın Yönetmeni ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü: Çetin Öztürk
Grafik Tasarım: Filiz Erdem
Editör: Songül Türe
Pazarlama Yönetmeni: Kübra Yeşildirek
Dijital Pazarlama Yönetmeni: Tuğba Taylan
Muhabir: Kemal Genç

Ad imageAd image

Gizlilik ve Çerez Politikası | KVKK Aydınlatma Metni | Kullanıcı Sözleşmesi

İletişim Bilgileri

A: Eski Büyükdere Caddesi
Maslak İş Merkezi No:37 Kat: 5
Maslak/İstanbul
T: (0212) 256 67 67
F: (0212) 256 34 33
E: eczaci@eczacidergisi.com

Eczacı DergisiEczacı Dergisi
Takip edin
© 2024 Eczacı Dergisi - Web sayfalarında yer alan tüm bilgi, döküman, fotoğraf, video, görüntü, metin, vb. herhangi bir içerik izin alınmadan kullanılamaz. Tüm hakları saklıdır.
adbanner
Hoşgeldiniz

Hesabınıza giriş yapın

Username or Email Address
Password

Şifre hatırlatma